Українська ГТС за два роки "подешевшала" більше ніж удвічі

Понеділок, 13 лютого 2012, 09:21

Українська газотранспортна система (ГТС), як виявилося, уже двічі оцінювалася українськими консалтинговими компаніями - в 2007 році в 24,8 млрд доларів, а в 2009 році - в 9,9 млрд доларів.

Про це пише "Комерсант-Україна" із посиланням на висновки консалтингової компанії "Імідж", підписані її директором Надією Ніколаєнко і спрямовані керівництву НАК "Нафтогаз України".

У 2007 році компанія проводила оцінку української газотранспортної системи і підземних газосховищ "для відображення переоцінених основних фондів у бухгалтерському обліку української монополії".

Оцінка здійснювалася згідно з умовами договору від 22 червня 2007 року за ініціативою тодішнього глави НАК Євгена Бакуліна.

Реклама:

Згідно зі звітом виконавця, сукупна справедлива вартість основних коштів ДК "Укртрансгаз" станом на 31 грудня 2006 року склала 125,7 млрд гривень, або 24,8 млрд доларів (за курсом Нацбанку на той час).

У 2009 році при уряді Юлії Тимошенко мала місце ще одна оцінка української ГТС, цього разу консалтинговою компанією "Увекон".

Як випливає з листа директора "Увекон" Володимира Шалаєва від 31 травня 2009 року, компанія провела оцінку "з метою відображення цієї вартості у фінансовій звітності замовника, підготовленій відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності".

У своєму листі Шалаєв вказує, що його оцінка базується на інформації, отриманій від замовника, і являє собою "суму, на яку можна обміняти активи при укладанні угоди між знаючими, зацікавленими та незалежними сторонами".

Згідно зі звітом "Увекон", сукупна справедлива вартість основних засобів та об'єктів, які належать ДК "Укртрансгаз", склала 79,5 млрд гривень, або 9,9 млрд доларів (за курсом Нацбанку на той час).

У документі стверджується, що сукупна вартість активів "Укртрансгазу" на дату проведення оцінки "економічно знецінилася".

У прес-службі "Нафтогазу" і Міненерго відмовилися коментувати оцінки компаній "Імідж" і "Увекон".

У прес-службі уряду газеті заявили, що 8 лютого на засіданні уряду було прийняте протокольне доручення про проведення ще однієї оцінки української ГТС.

Вона буде здійснюватися за дорученням президента Віктора Януковича в рамках реформування НАК "Нафтогаз України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!