Український шоколад в Росії повторить долю сиру?

Субота, 11 лютого 2012, 14:45

Після звинувачень України в експорті неякісного сиру Росія може висунути претензії до українського шоколаду.

Таку думку висловив експерт Київської школи економіки Олександр Шепотило в ефірі "Першого ділового каналу", пише Gazeta.ua.

"Якщо подивитися основні категорії товарів, які ми експортуємо, то на першому місці за 2010 рік йшли вагони і цистерни, на другому - нафтопродукти, потім вже сир і шоколад. Вагони - власність російських компаній, тому, я думаю, що з ними проблеми не виникнуть. Але з шоколадом, який іде після сиру, можуть виникнути проблеми", - сказав він.

За його словами, Україна в короткостроковій перспективі навряд чи зможе переорієнтувати експорт сиру на ринки інших країн.

Реклама:

"Сумніваюся, що ми зможемо прямо зараз переорієнтовувати експорт сиру в інші країни. Тому що експорт до Росії в десятки разів вищий, ніж до Польщі або Німеччини. Говорити про те, що ми зможемо без втрат пережити такі дії - це не представляється можливим", - зазначив фахівець.

Шепотило також додав, що українські сири поступаються за смаковими якостями закордонним.

"Споживачі прекрасно знають, що смакові якості українського сиру не такі, як у європейських сирів. Але за ціною він, звичайно, б'є практично всі сири з Європи", - вважає експерт.

Крім того, як припустив Шепотило, Україні, можливо, доведеться скорочувати виробництво сиру.

Нагадаємо, глава Росспоживнагляду Геннадій Онищенко заявив, що Росія з 7 лютого ввела заборону на ввезення сирів окремих українських виробників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!