Росія образилася на Азарова, і вирішувати "сирну проблему" не буде?

П'ятниця, 10 лютого 2012, 19:49

Росія призупинила виконання домовленостей з приводу рішення "сирної проблеми", які були досягнуті з міністром агрополітики України Миколою Присяжнюком.

Про це заявив керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Онищенко заявив, що таке рішення прийнято у зв'язку із заявами щодо "сирної проблеми", які в п'ятницю зробили глава Кабінету міністрів України Микола Азаров і глава українського МЗС Костянтин Грищенко.

"До отримання вичерпних пояснень цих заяв, ми повертаємо ситуацію на стан першої половини дня четверга (до переговорів з Присяжнюком). Тобто, ми визнаємо юридично нікчемними досягнуті домовленості до отримання вичерпних пояснень позиції виконавчої влади України", - сказав головний санлікар РФ.

Реклама:

"Я ознайомився з цими коментарями, зробленими на лекції студентам. Позицію зовнішньополітичного органу України, викладену майже на вуличному фольклорі, можна пояснити втомою кінця тижня і хвилюванням від заняття, не властивого настільки високій посадовій особі", - сказав він.

"Коментар керівника виконавчої влади України повністю заперечує досягнуті домовленості з міністром сільського господарства. Міністр визнав існування проблем, і ми виробили комплекс заходів щодо нормалізації ситуації", - додав Онищенко.

"Виникає питання - чи була компетенція у міністра сільського господарства для ведення переговорів і прийняття рішень? Продемонстрований плюралізм думок сам по собі є проблемою, але ми готові почекати вироблення єдиного погляду на цю позицію всередині виконавчої влади України та визначення компетенції відомства, яке буде її висловлювати", - заявив він.

"Ми навіть готові до того, що подальші переговори по постачаннях сиру буде вести міністерство культури України", - додав Онищенко.

Як відомо, Азаров заявив, що Москва і Київ домовляться з проблеми постачань українських сирів, назвавши цю продукцію високоякісною.

"Наші сири прекрасної якості. Там ніякого пальмового масла немає, але такі виверти є. В результаті такі бар'єри непотрібні створюються, але рано чи пізно ми домовимося, і ці бар'єри знімемо", - сказав він.

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив, що від відсутності українського сиру в магазинах РФ програє російський споживач.

"Здивували, м'яко кажучи, заяви керівника Росспоживнагляду щодо українських сирів... Від того, що сиру буде менше в російських магазинах, навряд чи виграє російський споживач", - сказав міністр.

Як повідомлялося, Росспоживнагляд почав вилучати з обігу в Росії і призупинив ввезення в РФ сирів українських виробників ПП "Прометей" (Чернігівська область), АТ "Пирятинський сирзавод" (Полтавська область) і ТОВ "Гадячсир" (Полтавська область).

За словами главам Онищенко, дана продукція не відповідає російським вимогам технічного регламенту на молочну продукцію та молоко.

У четвер в Москві відбулися переговори глави Росспоживнагляду і міністра аграрної політики України. Була досягнута домовленість про те, що співробітники Росспоживнагляду будуть виїжджати на Україну для перевірки місцевих підприємств, що виробляють сири, які поставляються на територію РФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!