"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров сумнівається, що Росія має 200 мільярдів "кубів" газу для Європи

П'ятниця, 10 лютого 2012, 15:10

Керівництво Євросоюзу не має політичної волі для створення трибічного газотранспортного консорціуму з управління української ГТС.

Про це заявив прем`єр-міністр Микола Азаров у п’ятницю, виступаючи в Латвійському університеті перед студентами і учнями української школи в Ризі, повідомляє агентство УНІАН.

"Якщо була б політична воля, так само як і в усуненні економічної і фінансової кризи, так давним-давно і криза була б усунута, і консорціум був би створений. А так, здебільшого, як ви правильно сказали, уповільнений стан", - сказав Азаров.

При цьому він підкреслив, що важливість і необхідність модернізації української ГТС і створення газотранспортного консорціуму підтвердила ситуація з деяким скороченням постачань газу до Європи нинішньої зими.

Реклама:

"Нинішня аномальна зима показала, що не все добре з погляду забезпечення постачань газу до Європи. Ось встановилися холоди в Італії і на 15% вона почала одержувати менше газу. А ми кажемо: а що ж ви не вклали кошти в модернізацію нашої газотранспортної системи? У нас можливості постачань газу на виході 150 млрд. кубометрів, а після модернізації – 200 млрд кубів", - сказав український прем`єр.

При цьому він зазначив, що з боку Росії також мають бути забезпечені гарантовані постачання в ЄС певних обсягів газу.

"Друге питання: а Росія готова постачати 200 млрд кубів газу в Європейський Союз? Чи є в них ці 200 млрд кубів? Ми готові прокачувати", - сказав Азаров.

Як повідомлялося, 4 лютого на прес-конференції в Мюнхені президент Віктор Янукович зазначив, що питання створення тристороннього консорціуму з управління і модернізації української газотранспортної системи як ніколи актуальне.

"Питання консорціуму як ніколи актуальне, і нам потрібно його вирішувати разом з Росією і Європейським Союзом", - сказав президент.

Нагадаємо, Україна в переговорах з Росією наполягає на створенні тристороннього (Україна, Росія, ЄС) консорціуму з модернізації і управління ГТС. Росія поки що не підтримує такий варіант, наполягаючи на двосторонньому (Україна, РФ).

У ЄС заявляли, що підтримують ідею створення тристороннього консорціуму і чекають згоди на це з боку Росії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!