Рада дозволила Нацбанку видобувати золото і залишила без зброї

П'ятниця, 10 лютого 2012, 13:32

Верховна рада надала Національному банку право на здійснення діяльності з видобутку і виробництва дорогоцінних металів з урахуванням пропозицій президента Віктора Януковича.

За прийняття відповідного законопроекту № 9440 з урахуванням пропозицій глави держави проголосувало 262 депутата при мінімально необхідних 226, передають “Комментарии” з посиланням на “Українські новини”.

Даний закон був прийнятий в цілому в грудні 2011 року, а пізніше його ветував президент.

Згідно з раніше ухваленим законом, в здійснювані Нацбанком операції була додана діяльність, пов'язана з розвідкою, видобутком, виробництвом і використанням дорогоцінних металів з метою поповнення золотовалютних резервів, виготовленням банківських металів.

Реклама:

Також документом передбачалося, що заступники голови НБУ та інші члени правління Нацбанку одночасно можуть займати посади в керівних органах підприємств або організацій, якщо вони здійснюють функції з управління акціями (частками, паями), що належать державі.

Рада за пропозицією президента виключила з документа норму, яка передбачає наявність у НБУ озброєної, бойовою вогнепальною зброєю, відомчої охорони для перевезення та охорони цінностей та об'єктів.

Відповідно до цієї норми, відомча охорона в межах повноважень, мала право застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби активної оборони і табельну вогнепальну зброю в порядку, який передбачений законом “Про міліцію”.

Також, за ініціативою президента, виключена норма про організацію та здійснення Нацбанком заходів охорони щодо належних йому будівель, споруд, територій, транспортних засобів, валютних цінностей, цінних паперів та іншого рухомого та нерухомого майна, з метою недопущення протиправних дій, припинення несанкціонованого доступу до нього третіх осіб, а також для забезпечення особистої безпеки життя і здоров'я службовців НБУ під час виконання ними службових обов'язків.

Як повідомлялося, 22 грудня Верховна рада надала Національному банку право на здійснення діяльності з видобутку і виробництва дорогоцінних металів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!