"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Присяжнюк визнав, що "сирні" претензії Росії небезпідставні

П'ятниця, 10 лютого 2012, 10:14

У найближчі дні буде створена робоча група при Росспоживнагляді для проведення документарних перевірок українських виробників сиру, яким було заборонено постачати продукцію в Росію.

Про це повідомив учора міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк після зустрічі з главою Росспоживнагляду Геннадієм Онищенко, пише "Коммерсант-Украина".

"Ми повинні привести продукцію цих підприємств у відповідність з технічним регламентом та нормативними документами РФ. Ми розраховуємо протягом 10-12 днів відновити постачання сиру з трьох підприємств", - повідомив міністр.

За словами Присяжнюка, Росспоживнагляд також проведе санітарно-епідеміологічну експертизу підприємств, оцінить технічне оснащення лабораторної бази, де здійснюється контроль якості і безпеки продукції, що експортується на російський ринок.

Реклама:

За підсумками переговорів сторони визнали необхідність узгоджених дій щодо гармонізації українських і російських нормативних документів.

Зараз заборона на імпорт сиру в Росію діє відносно трьох українських виробників - Пирятинського сирзаводу (група "Молочний альянс"), "Прометея" (входить в Milkiland) і "Гадячсир" ("Альміра").

Їх продукція вже вилучена в Москві, Орловської, Ростовської областях та Дагестані.

23 січня в Росспоживнагляді повідомили, що в продуктах цих компаній були виявлені рослинні жири, хоча на етикетці відсутня відповідна інформація.

У Росспоживнагляді визнали, що це вводить в оману споживачів і є порушенням закону "Про техрегламенті на молоко і молочну продукцію".

Претензії висувалися також до компаній "Бель Шостка Україна", "Рось", Баштанському сирзаводу і Лозівському молочному заводу.

Однак поки імпорт продукції цих, а також більш дрібних імпортерів (всього 15 підприємств) не заборонений, уточнив вчора пан Присяжнюк.

Дії російських держорганів вже призвели до зупинки роботи одного з найбільших постачальників сиру - Пирятинського сирзаводу.

"В четвер ми почали зупинку виробництва. Повністю підприємство буде зупинено в п'ятницю", - повідомили в "Молочному альянсі".

Найбільший постачальник сиру в РФ Milkiland пообіцяв знизити виробництво і переорієнтуватися на випуск сухого молока.

Учасники ринку продовжують стверджувати, що їхня продукція відповідає російським нормам.

"Наші партнери в РФ запросили у нас всі необхідні документи з якості імпортованої продукції, а також переконалися у відповідності якості російського техрегламенту, провівши незалежну експертизу в лабораторіях.

Дистрибутори і покупці нам довіряють", - говорять в "Молочному альянсі".

Втім, один з учасників ринку на правах анонімності розповів, що приблизно третина української продукції дійсно містить рослинні жири, а отже, відповідно до російського техрегламенту повинна іменуватися не сиром, а сирним продуктом.

За його словами, сирний продукт на 30% дешевше сиру.

Присяжнюк вчора також визнав, що у російської сторони є підстави висувати претензії до української продукції.

"У Росспоживнагляду були об'єктивні аргументи на користь невідповідності нашої продукції техрегламенту РФ", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: