Фірташ нарешті розрахується за оренду унікальних ГЗК

Середа, 1 лютого 2012, 09:57

"Кримський Титан", який належить Group DF Дмитра Фірташа, після трирічної судової тяганини підписав мирову угоду з ФДМ і погодився погасити борг у розмірі 130 млн гривень за оренду Іршанського гірничо-збагачувального комбінату (Житомирська обл.) і Вільногірського гірничо-металургійного комбінату (Дніпропетровська обл.).

Про це заявив глава Фонду держмайна Олександр Рябченко, повідомляє агентство "Українські новини".

При цьому Рябченко додав, що у мировій угоді є пункт, який передбачає, що сторони укладуть новий договір про оренду Іршанського ГЗК і Вільногірського ГМК на той самий термін, на який була укладена попередня угода.

Як відомо, 50% +1 акція "Кримського Титану" належить державі, 50% -1 акція - компанії Ostchem Germany GmbH, до статутного фонду компанії передано цілісний майновий комплекс ДАК "Титан".

Реклама:

90% акцій Ostchem Holding AG належить Group DF Дмитра Фірташа.

Раніше компанія Ostсhem подала позов до суду через те, що ФДМ повинен був за 3 місяці, а потім і за 1 місяць до завершення договору оренди Іршанського ГЗК і Вільногірського ГМК попередити Ostсhem, що держава не збирається продовжувати договір оренди, а цілісні майнові комплекси підприємств використовувати у власних цілях, ФДМ же попередив компанію про це лше за 1 месяць.

Серед гірничорудних підприємств кольорової металургії найбільш цінними є Вільногірський та Іршанський комбінати, відзначає видання.

Той, хто використовує продукцію цих комбінатів має унікальну можливість реалізовувати замкнутий промисловий цикл виробництва титану, цирконію, гафнію, які використовуються в машинобудуванні, ядерній енергетиці, авіабудуванні та космічній галузі.

Обидва комбінати приносили до бюджету величезний прибуток. Однак у 2004 році несподівано було прийняте рішення про передачу їх "Кримському титану".

До 2004 роцы держава вклала величезні гроші в модернізацію ГЗК. Орієнтовна вартість двох комбінатів - 3-5 млрд доларів. Річний прибуток, за експертними оцінками, досягає 200 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: