"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Родовід Банк зіллють "токсини"

Середа, 1 лютого 2012, 09:34

Національний банк України розробив механізм реорганізації Родовід Банку в санаційну установу, яка буде працювати з 20 млрд гривень проблемних кредитів державних і націоналізованих банків.

Після того як у вересні 2011 року уряд вирішив створити санаційну установу на основі Родовід Банку, регулятору знадобилося більше трьох місяців для підготовки регламенту його діяльності, відзначає "Комерсант-Україна".

31 січня була оприлюднена постанова НБУ №471, якою Родовід Банку дозволено працювати зі своїми проблемними активами, а також з активами державних Ощадбанку та Укрексімбанку і націоналізованих Укргазбанку і банку "Київ".

Він зможе купувати чи отримувати їх для подальшої реструктуризації та стягнення.

Реклама:

Термін існування санаційної установи буде визначений статутом, а ліквідувати її зможуть за ініціативою власника або Нацбанку, а також у разі продажу інвесторові.

Санаційний банк звільняється від виконання нормативів НБУ, але буде працювати із обмеженою ліцензією.

Залучати депозити санаційний банк не зможе, маючи можливість, проте, здійснювати низку ринкових функцій: проводити інкасацію коштів і перевозити валютні цінності; здавати в оренду індивідуальні сейфи; торгувати держоблігаціями, депозитними сертифікатами, валютою; проводити валютообмінні операції.

П'ять установ, які сформують пул проблемних кредитів, зможуть надовго забезпечити санаційний банк роботою, відзначає видання.

На балансі державних банків на початок 2012 року перебувало 10,4 млрд гривень безнадійних кредитів (прострочення понад 90 днів), націоналізованих - ще 10 млрд гривень, в числі яких безнадійні кредити самого "Родоводу" склали 3,3 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: