Росія може обмежити ввезення аграрної продукції з України

Неділя, 8 січня 2012, 11:03

Російська санітарна служба, можливо, буде змушена піти на обмеження ввезення з України аграрної продукції.

Про це заявив керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Оніщенко "Інтерфаксу".

За словами головного санлікаря, на такий крок його відомство може піти через негативні наслідки, до яких призведе передача в Україні ветеринарній службі функцій контролю за харчуванням людей.

"З'явилася серйозна проблема. Судячи з офіційних загальнодоступних документів, в 2012 році в Україні профілактикою холери серед людей будуть займатися не медики, а ветеринарна служба. Це означає, що вже з травня ми досить серйозно посилимо нагляд на кордоні з Україною", - сказав Оніщенко.

Реклама:

За його словами, "в Україні повноваження з контролю за продовольством і харчуванням, у тому числі, в дитячих організованих колективах передані ветеринарній службі".

"Де факто, в цьому міститься визнання громадянина України твариною. Оскільки в Україні, як у всьому світі, чинним законодавством передбачено, що здоров'ям людей займаються особи, які мають спеціальну медичну освіту. А харчування, як відомо, 70% всіх проблем зі здоров'ям", - сказав він.

"Ветеринарний лікар буде займатися збалансованістю раціону, його якістю та безпекою, фізіологічною повноцінністю, хоча він навчений, в кращому випадку, в області раціону телят", - сказав він.

"Саме ветеринари в Україні будуть займатися діагностикою спалахів і їх розслідуванням в таборах, школах, оздоровчих установах і лікарнях. Для нас це сигнал для того, щоб вже з перших робочих днів 2012 зайнятися реструктуруванням майбутнього літнього відпочинку російських дітей та передислокацією його з українських курортів в регіони Росії і в Європу", - повідомив Оніщенко.

За його словами, якщо в Україні функції контролю за харчуванням будуть передані ветеринарній службі, то постраждає і місцева агроіндустрія, яка здійснює поставки до Росії.

"Ми почнемо дуже уважно спостерігати за поставками з України всього сегменту аграрної продукції, і, насамперед, молочної, і приймемо найжорсткіші заходи при найменшому погіршенні якості. У першу чергу, постраждає малий і середній бізнес України, який поставляє продукцію в прикордонні регіони і великі міста Росії", - повідомив Оніщенко.

"Я з цікавістю спостерігав за паном Тігіпком (український віце-прем'єр Сергій Тігіпко) і вважав його дуже зваженим і прагматичним політиком, не схильним до екстравагантних рішень. Але його авторство в цих реформах дуже засмучує", - сказав головний держсанлікар РФ.

"Я маю етнопрофесійні підстави, щоб публічно висловити сподівання на те, що депутати Верховної Ради України виважено підійдуть до цього питання і заблокують запропоновані правлячою елітою зміни до чинних законів щодо забезпечення санепідблагополуччя", - повідомив Оніщенко.

"Сподіваюся, що найважливіший елемент біологічної безпеки сусідньої з нами держави не буде зруйнований на догоду українського аграрного лобі, і, через "гарвардських хлопчиків", в інтересах інших держав", - сказав глава Росспоживнагляду.

Разом з тим, перший заступник головного санітарного лікаря Державної санепідемслужби України Олександр Кравчук в інтерв’ю газеті "Урядовий кур’єр" від 15 грудня 2011 року підтвердив, що в Україні планується впровадити такі реформи.

"За змінами до закону, які запропонувало міністерство аграрної політики, а нині розглядає Кабінет міністрів, Державна санепідемслужба відстороняється від нагляду за харчовими продуктами і взагалі за громадським харчуванням. Ці обов’язки покладаються на Державну ветеринарну та фітосанітарну служби, включаючи й шкільні їдальні", - сказав він.

"В Україні планується впровадити данський принцип, тобто всю відповідальність, у тому числі і контроль за громадським харчуванням, харчуванням у дитячих закладах тощо повністю буде покладено на ветеринарну службу", - повідомив Кравчук.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: