"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд шукає можливість для пiдвищення ставок на iмпорт низки товарiв

Субота, 7 січня 2012, 10:11

Уряд аналiзує доцiльнiсть iнiцiацiї переговорiв у рамках СОТ щодо можливостi пiдвищення ставок на iмпорт в Україну низки товарiв iз перелiку, сформованого за пропозицiями вiтчизняного бiзнесу.

Про це заявив урядовий уповноважений з питань європейської iнтеграцiї Валерiй П`ятницький, передає "Інтерфакс-Україна".

"Перелiк таких товарiв створено, до нього включено автомобiлi, цукор та певнi види м'ясної продукцiї", - сказав вiн.

Водночас П`ятницький зазначив, що паралельно в урядi вивчають питання застосування iнших заходiв для захисту нацiональних товаровиробникiв, оскiльки варiант перегляду тарифних ставок у рамках процедур СОТ може бути малоефективним.

Реклама:

Урядовий уповноважений пояснив, що, зокрема, основний iмпорт автомобiлiв в Україну йде через Росiю, з якою дiє угода про вiльну торгiвлю, та ЄС, з яким таку угоду пiдготовлено до пiдписання.

Вiн додав, що у випадку з iмпортом цукру дiє заборонне мито в 50%, а перегляд тарифної квоти в обсязi трохи бiльше нiж 260 тис тонн, або 10-15% рiчного споживання, є мало реальним.

Урядовий уповноважений також додав, що пiд час перегляду тарифних квот у рамках СОТ iншi країни вимагатимуть вiд України за згоду на пiдвищення iмпортних мит компенсацiйних заходiв.

Коментуючи спiрнi вiдносини з країнами Митного союзу щодо низки товарних позицiй, П`ятницький зазначив, що активна позицiя України та iнших країн у робочих групах щодо вступу Казахстану та Бiлорусi до СОТ може частково вирiшити цю проблему, оскiльки Митний союз передбачає iмплементацiю всiх домовленостей на нацiональному рiвнi в Митний союз.

На його думку, в результатi середнiй рiвень тарифних ставок за пiдсумками вступу усiх трьох країн до СОТ може виявитися навiть нижче, нiж в України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: