"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Японії можуть зафіксувати дефіцит торгового балансу - аналітики

П'ятниця, 6 січня 2012, 15:57

Японія, ймовірно, зафіксувала за підсумками 2011 року дефіцит торгового балансу вперше з 1963 року.

Такі прогнози дають аналітики JPMorgan Chase & Co, передає "Інтерфакс-Україна".

До 2015 року країна, що є найбільшим у світі нетто-кредитором, можливо, буде змушена покладатися на приплив іноземного капіталу, відзначають експерти.

"Якщо іноземці не повірять, що фінансове становище Японії покращиться, країна перетвориться у щось типу Греції, - зазначає головний економіст JPMorgan у Токіо Масаакі Канно. - Ми стаємо все біднішими, тоді як торговий дефіцит збільшується".

Реклама:

Здатність Японії залучати грошові кошти на ринках під дуже низький відсоток обумовлена ​​позицією країни як чистого держателя зовнішніх активів.

Тим часом заощадження держави скорочуються, а високий курс єни негативно позначається на прибутках експортерів, що може привести до дефіциту сальдо платіжного балансу країни і підвищити вартість запозичень.

Якщо Японія зафіксувала дефіцит торговельного балансу, уряду необхідно переконати інвесторів у кредитоспроможності країни, адже він може зіткнутися зі зростанням дохідності держоблігацій, зазначає Канно.

У 2010 році Японія 20-й рік поспіль зберегла за собою місце найбільшого чистого держателя зовнішніх активів, обсяг яких склав 251,5 трлн єн (3,3 трлн доларів), свідчать дані міністерства фінансів країни.

Дані за 2011 рік будуть опубліковані в травні.

Прибутковість десятирічних облігацій Японії 6 січня становила 0,985%, що є найнижчою після швейцарських паперів.

Негативне сальдо платіжного балансу країни в жовтні становило 562,4 млрд єн, дефіцит торгового балансу - 273,8 млрд євро.

Показники двох останніх місяців року поки невідомі.

Курс ієни до долара США виріс в 2011 році на 8,5% і досяг 31 жовтня 2011 рекордно високого рівня з часів Другої світової війни - 75,35 єни за долар.

6 січня пара долар/єна торгується на рівні 77,16 єни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: