"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Угода про ЗВТ з ЄС бiльш глибока, ніж угода з СНД - П`ятницький

П'ятниця, 6 січня 2012, 14:39

Угода про асоцiацiю мiж Україною та ЄС в частинi створення поглибленої та всеосяжної зони вiльної торгiвлi (ЗВТ) бiльш об'ємна та глибока, нiж аналогiчний договiр iз країнами СНД.

Про це заявив урядовий уповноважений з питань європейської iнтеграцiї України Валерiй П`ятницький, передає "Інтерфакс-Україна".

"Якщо говорити про угоду (про ЗВТ у рамках СНД), яку буде найближчим часом передано до парламенту, оскiльки її пiдписано, то за своїм змiстом це, звичайно, дещо iнша угода. Угода з ЄС є все-таки всеосяжною", - сказав вiн.

Пятницький вказав на те, що торговельнi правила у рамках СНД не є унiкальними, i в пiдписанiй у жовтнi угодi фактично передбачено правила та базовi стандарти, якi дiють у рамках СОТ.

Реклама:

"Це свого роду певний крок уперед, тому що, на жаль, не всi країни-члени СНД є членами СОТ. Цi країни беруть на себе певнi зобов'язання", - додав вiн.

При цьому урядовий уповноважений наголосив, що якщо в угодi з ЄС є якiсь виключення, то вони є єдиними для всього Європейського союзу.

"Якщо ми говоримо про СНД, то це певна мозаїчна структура, яка в тих чи iнших елементах у кожнiй країнi вiдрiзняється, i складно передбачити, наскiльки кожна країна може гармонiйно застосовувати цi правила. ЄС це фактично єдиний органiзм, який унiверсально застосовує цi правила, i у нього є iнституцiйна здатнiсть це робити", - пояснив вiн.

П`ятницький зазначив, що в угодi про зону вiльної торгiвлi з країнами СНД не йдеться про гармонiзацiю законодавства.

"За своїми наслiдками угода з ЄС веде до суттєвих змiн торговельного режиму. Угода з країнами СНД суттєво не вплине на змiну торговельного режиму з країнами СНД. Я говорю з правової точки зору, розвитку економiчних взаємин це, звичайно, сприятиме", - сказав вiн.

Нагадаємо, 18 жовтня 2011 року в Санкт-Петербурзi керiвники урядiв країн СНД, зокрема прем'єр-мiнiстр України Микола Азаров, пiдписали договiр про зону вiльної торгiвлi у рамках Спiвдружностi.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!