Українські підприємці не вірять у дерегуляцію малого бізнесу

Середа, 4 січня 2012, 13:31

За даними Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва, згідно зі змінами до закону "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності", у 2012 році підприємці зможуть звертатися в єдині дозвільні центри при обласних держадміністраціях.

За цією інформацією, "підприємцям більше не доведеться звертатися за дозволами окремо в кожен територіальний орган, якщо відповідний дозвіл видається на обласному рівні", повідомляє Deutsche Welle.

Крім того, держкомітет обіцяє видачу дозволів ще й через дозвільний центр міської ради, "який є обласним центром, за узгодженим рішенням міської ради та облдержадміністрації".

Проте член координаційної ради Асамблеї громадських організацій малого та середнього бізнесу Олександр Супрунюк не очікує від цих новин жодного полегшення для підприємців.

Реклама:

Він нагадав, що спроби запровадити "єдине вікно" для реєстрації та видачі дозволів підприємцям на міському та районному рівні робилися ще п'ять років тому.

Але вони наразилися на "саботаж чиновницького прошарку середньої ланки".

"Вже створені дозвільні центри наразі тільки фіксують прийняті від підприємців документи, а потім тому самому підприємцю, аби пришвидшити опрацювання його заявки, доводиться "домовлятися" окремо з усіма тими органами, з якими він "домовлявся" і раніше", – сказав Супрунюк.

Голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський в опублікованому на офіційному сайті цього органу повідомленні визнав, що в дозвільній системі "є саботаж, бо комфортно працювати по-старому, у прямому контакті між замовником і чиновником".

Він пообіцяв, що дозвільні органи, які вільно тлумачать порядок та правила видачі документів, отримають "по заслугах", а дозвільна реформа "набиратиме нових й нових обертів".

Зокрема, він спрогнозував "суттєве спрощення процедури отримання дозволів, скасуванням недоцільних дозволів, в тому числі розширення застосування декларацій, скорочення контрольно-наглядових повноважень органів влади та заборону перевірок за фіктивними скаргами".

Однак Олександр Супрунюк зазначив, що підприємці не вірять цим обіцянкам і "не чекають від цієї влади нічого доброго".

На його думку, необхідна кардинальна зміна системи обліку та оподаткування підприємництва.

Зокрема, ухвалення принципово нового Податкового кодексу, проект якого вже почала розробляти Асамблея громадських організацій малого та середнього бізнесу.

"Слід мінімізувати залежність підприємництва від чиновника. 95% підприємців, якщо не всі 99%, зацікавлені працювати по правилах, а не в тіні, готові платити податки, за умов, що їм не будуть заважати розвивати бізнес, а правила їхньої діяльності та звітності будуть сталими та прозорими", – сказав Супрунюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!