У Азарова задумалися про обмеження експорту зерна

Середа, 4 січня 2012, 10:44

Вільний експорт зерна і важка ситуація з озимими змушують Кабінет міністрів шукати неординарне рішення, здатне забезпечити стабільність на ринку зерна і зберегти високу динаміку торгівлі зерновими.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, пише газета "Дело".

"Якщо ми відповідальні перед країною люди, ми повинні думати про те, а який у нас буде врожай озимих, адже вони формують основну частку врожаю продовольчої пшениці. Тобто перед нами зараз стоїть дилема: нам і гроші потрібні - валюта, але з іншого боку - ми не повинні залишити нашу країну без вітчизняного зерна ", - сказав прем’єр.

"Зараз уряд розмірковує і аналізує ситуацію із запасами. Ми знайдемо оптимальне рішення", - додав він.

Реклама:

Прем'єр уточнив, що восени практично не було дощів і досі немає снігу, що створює досить важкі умови для озимини.

Водночас глава уряду відзначив, що нині експорт зернових здійснюється без будь-яких обмежень. За його словами, щодня експортується понад 100 тис. тонн зернових.

На початок грудня Україна експортувала 7,3 млн. тонн зерна, що на 1,7 млн. тонн більше у порівнянні з показником на аналогічну дату 2011 року.

Міністерство аграрної політики і продовольства оцінює експорт зерна з України станом на 19 грудня в 8,1 млн тонн з початку 2011/2012 маркетингового року (липень 2011-червень 2012), у тому числі експорт пшениці склав 2,3 млн тонн, кукурудзи - 3,8 млн тонн.

Раніше було прийнято рішення про збільшення запасів продовольчого зерна в поточному сезоні до 5 млн тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!