Керівники ЄС почали "фінансовий саміт"

Понеділок, 30 січня 2012, 20:25

Керівники Європейського Союзу почали у понеділок свій перший у 2012 році саміт.

Зустріч у Брюсселі має зосередитися на фінансових проблемах ЄС, передає Радіо "Свобода".

Голови урядів чи держав 27 країн-членів Євросоюзу мають на меті остаточно узгодити домовленість про бюджетні реформи, відому як "бюджетний пакт".

Інші завдання учасників саміту – наблизитися до домовленості щодо фонду фінансового порятунку особливо заборгованих країн ЄС, а також знайти шляхи відновлення зростання економіки і створити нові робочі місця в час, коли над Європою висить загроза економічної рецесії.

Реклама:

Саміт відбувається на тлі гострих розбіжностей із низки питань.

Зокрема, напередодні його початку прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск розкритикував бюджетний пакт і заявив, що Польща може не підтримати цей документ.

На думку польського прем’єра, у пакті необхідно посилити вплив на процес ухвалення рішення країн, що не входять у єврозону.

Перед тим палкі суперечки викликала висловлена Німеччиною пропозиція рятувати Грецію від імовірного банкрутства тим, щоб її бюджет узяти під контроль ЄС.

Греція відкинула цю пропозицію як порушення свого суверенітету.

Через страйк у Бельгії, де відбувається саміт, проти заходів бюджетних заощаджень бельгійського уряду, учасники саміту прибували літаками на військове летовище під Брюсселем, бо цивільний аеропорт не працює.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!