Підсумки Давосу: Єврозона може втратити підтримку партнерів по всьому світу

Понеділок, 30 січня 2012, 09:56

Політики, банкіри та науковці з усього світу протягом п'яти днів, які йшов Всесвітній економічний форум в Давосі, всіляко підкреслювали необхідність вирішення боргової кризи в Європі в найкоротші терміни, вказуючи при цьому, що вжитих заходів явно недостатньо для стримування кризових тенденцій.

Як відзначає агентство Bloomberg, міжнародний тиск на держави єврозони за минулі два роки істотно зріс: від європейських лідерів вимагають більш жорстких правил бюджетного регулювання, збільшення обсягу коштів, що виділяються на підтримку проблемних держав і, нарешті, остаточного рішення затяжної боргової кризи в Греції, пише "Інтерфакс".  

"Європу вкрай наполегливо закликають продовжувати роботу в цьому напрямку, реалізувати необхідні зміни", - заявив в інтерв'ю Bloomberg глава Банку Канади Марк Карні.

На думку учасників форуму - від міністра фінансів США Тімоті Гайтнера до інвестора-мільярдера Джорджа Сороса - невиконання цих вимог створює істотні ризики для світової економіки і фінансових ринків та загрожує єврозоні втратою підтримки її партнерів по всьому світу.

Реклама:

"Мова йде не просто про кризу в єврозоні, а про кризу, наслідки якого можуть захлеснути весь світ", - вважає директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард.

Січень в цілому був порівняно непоганим місяцем для єврозони: прибутковість держоблігацій багатьох країн регіону, включаючи Іспанію та Італію, знизилася, економічні індикатори в ряді випадків перевершили очікування, з'явилися ознаки стабілізації в кредитній сфері.

Тим не менш, банки продовжують скорочувати обсяги кредитування, вартість запозичення для Португалії залишається у рекордних висот, а Греція готується до дефолту, тому що якщо найближчим часом не буде прийнято рішення про надання цій країні додаткової допомоги, у Афін не буде грошей для погашення 14,5 млрд євро в березні.

"Той факт, що ми продовжуємо говорити про Грецію і на початку 2012 року, є ознакою того, що проблема так і не була вирішена", - вважає міністр фінансів Великобританії Джордж Осборн.

Між тим Гайтнер закликав європейських лідерів збільшити обсяг антикризової подушки безпеки.

"Єдиний спосіб досягти успіху у згуртуванні країн, у створенні бюджетного союзу - створити більш потужний механізм захисту. Це вимагає виділення більш значних ресурсів", - заявив він.

За словами Гайтнера, Європа повинна вкласти більше коштів, ніж МВФ, який підтримає зусилля єврозони по боротьбі з кризою, "але не в якості заміни більш ефективних заходів" держав регіону, які повинні бути прийняті в першу чергу.

Міністри фінансів Франції та Іспанії висловилися за збільшення розміру стабілізаційного фонду єврозони, привівши один і той же аргумент - чим більше обсяг фонду, тим менше доведеться його використовувати.

Втім, їх колега з Німеччини заявив, що ніякий обсяг коштів не зможе компенсувати нездатність окремих країн взяти під контроль свої борги.

Найбільший песимізм в Давосі проявили вчені - економісти та історики.

Так, професор економіки з Нью-Йорка Нуріель Рубіні, відомий точними прогнозами попереднього фінансової кризи, назвав те, що відбувається в Європі "аварією потягу в уповільненому відтворенні".

Рубіні передрікає вихід Греції з єврозони протягом року.

Його колега з Гарварду Найалла Фергюсон застеріг усі сторони від зайвого оптимізму, назвавши січневе поліпшення ситуації в Європі "тимчасовим перепочинком, після якої ринки прокинуться і усвідомлять, що криза ще не закінчилася".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: