"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Бориспіль" взяв в борг 50 мільйонів доларів

Понеділок, 30 січня 2012, 09:10

ДП "Міжнародний аеропорт "Бориспіль" 23 січня уклало угоду з ПАТ АБ "Укргазбанк" на відкриття кредитної лінії з лімітом 50 млн доларів для фінансування будівництва нового термінального комплексу "D".

Про це повідомляє сайт "Наші гроші" з посиланням на "Вісник державних закупівель".

Вартість обслуговування кредиту складе 224 млн гривень. Розмір річних відсотків та термін кредиту невідомі.

Восени 2011 року "Бориспіль" проводив відкриті торги на отримання кредиту у розмірі 130 млн доларів, однак на тендер не було жодної заявки. На прохання аеропорту в найбільших банках повідомили, що неявка на тендер була викликана погіршенням ситуації на ринках боргового капіталу, проблемами з формуванням резерву для банків під час прийняття в заставу майнових прав на виручку по контрактам згідно нового розпорядження НБУ, що вступає в силу з 01.01.2012 року.

Реклама:

Також окремі банки повідомили про можливість надання меншого обсягу кредиту.

В результаті переговорів виявилось, що найдешевша пропозиція на кредит у розмірі 50 млн доларів надійшла від "Укргазбанку".

Також готовність надати кредит виявили ПАТ "Альфа-банк" і АТ "Укрексімбанк". Угода була укладена з державним "Укргазбанком" по процедурі закупівлі "в одного учасника".

На решту 80 млн доларів буде проведено нові відкриті торги.

"Бориспіль" потребує коштів для розплати з генпідрядником будівництва терміналу "D" турецькою компанією Dogus Insaat ve Ticaret A.S. (Догуш Іншаат ве Тіджарет Аноним Шіркеті), яке представляє спільне підприємство Dogus Insaat ve Ticaret A.S. – Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.S.  – YDA Insaat Sanayi  ve Ticaret A.S. Joint Venture.

Згідно з додатковою угодою до контракту генпідряду, яку "Бориспіль" уклав з турецькою фірмою 9 грудня 2011 року, було збільшено вартість будівництва терміналу та скорочено термін оплати будівельних робіт. Турки ще в листопаді мали отримати 33,80 млн доларів.

Власних вільних коштів для сплати даного рахунку в повному обсязі ДП МА "Бориспіль" не має.

Нацагентство з питань Євро-2012, підпорядковане віце-прем’єру Борису Колснікову, повідомило про термінову потребу в закупівлі послуг з надання кредиту у "Укргазбанку".

Мінінфраструктури, очолюване Колесніковим, не заперечувало проти такої угоди.

Окрім цього аеропорт вже мав зобов’язання по несплаченому рахунку від генпідрядника за виконані роботи на суму 23,40 млн гривень та 1,27 млрд японських єн, а також ПДВ. Цей рахунок планується сплатити шляхом залучення коштів від розміщення облігацій серії H.

Нагадаємо, турецький консорціум почав будівництво терміналу "D" в "Борисполі" в 2008 році.

Вартість контракту склала 377 млн доларів.

З них 167 млн доларів мало бути профінансовано японською кредитною лінією, ще 210 млн доларів – за рахунок власних коштів "Борисполя".

Термінал "D" повинен запрацювати під викриття Євро-2012.

Потім до нього мають перевести всі регулярні рейси з терміналу "В", який за словами гендиректора аеропорту Антона Волова взагалі перестане існувати як термінал.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!