"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Клюєва хочуть скасувати мінімальні ціни на цукор

П'ятниця, 27 січня 2012, 18:27

Міністерство економічного розвитку і торгівлі оприлюднило законопроект, яким пропонується скасувати мінімальні ціни на цукор і цукровий буряк.

Зокрема, законопроектом пропонується внести відповідні зміни до закону "Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру", повідомляє портал "Дело".

Як наголошується в аналізі регуляторного впливу при впровадженні цього закону, документ передбачає механізм встановлення мінімальних рівнів цін на цукровий буряк і цукор, нижче яких суб'єкти підприємницької діяльності не мають права реалізовувати зазначену продукцію на внутрішньому ринку.

Законом також передбачено, що у разі реалізації цукру за цінами нижче встановленої мінімальної ціни, із суб'єкта підприємницької діяльності стягується штраф у розмірі подвійної вартості цукру, реалізація якого здійснюється із порушенням встановленого порядку.

Реклама:

Введення вищевказаної норми в 1999 році, відзначають розробники документа, мало на меті, в умовах, коли вітчизняне виробництво цукру перевищувало потребу внутрішнього ринку, забезпечити товаровиробникам прибутковість.

Однак, як показує практика, кажуть вони, такий механізм виявився недієвим - ціна на ринку цукру формувалася під впливом попиту та пропозиції.

На сьогодні існування норми про обов'язкову реалізацію цукру з адміністративно встановленими цінами створює для виробників ускладнення при його реалізації, стримує підприємницьку ініціативу і обмежує конкуренцію на ринку цукру.

Крім того, в 2005 році набрав чинності закон "Про державну підтримку сільського господарства України", яким введено ринковий механізм регулювання цін на об'єкти державного цінового регулювання, до яких відноситься також і цукор з цукрового буряка.

Суть такого механізму полягає у підтримці рівня цін на внутрішньому ринку в межах встановленого цінового діапазону шляхом здійснення аграрних інтервенцій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: