У Давосі говорять, що держава не повинна контролювати інтернет

П'ятниця, 27 січня 2012, 12:09

Iнтернет має залишатися вiльним середовищем, щоб максимально реалiзувати свiй потенцiал, а спроби держави його контролювати - контрпродуктивнi,

Таку думку висловили учасники п'ятого круглого столу з благодiйностi в Давосi, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я переконаний, що державi нiчого робити в інтернетi, держава вiдiграє в регулюваннi інтернету абсолютно деструктивну роль, i шляхи заборони не можна виправдати нi терористичною загрозою, нi будь-якими iншими речами", - сказав у кулуарах український бiзнесмен Петро Порошенко.

Вiн зазначив, що інтернет вiдключали лише в деяких країнах, i завжди це призводило до дуже поганих наслiдкiв для тих, хто ухвалював такi рiшення.

Реклама:

"Порушення деяких моральних принципiв треба регулювати, в усьому iншому - має бути свобода, все iнше в інтернетi обмежувати не дозволено", - таку думку висловив український бiзнесмен i фiлантроп Вiктор Пiнчук.

Старший радник iз питань iнновацiй при держсекретарi США Алек Росс зазначив, що деякi держави роблять спроби контролювати інтернет.

"Це суперечить тому, що робить інтернет потужним та особливим. Перший урок для уряду - не заважати. Ще краще - полегшувати доступ i до інтернету", - сказав вiн.

"Найголовнiше - захищати i зберiгати iнтернет-свободу, щоб уряд не вiдiграв ролi, яка була б контрпродуктивною", - додав Росс.

На його думку, інтернет може стати середовищем, де виробляються найкращi рiшення, хоча тут є й обмеження.

"У питаннях зовнiшньої полiтики, наприклад, що робити з ядерним Iраном, - цього робити не варто", - пояснив представник Держдепартаменту США.

Один iз засновникiв найбiльшої у свiтi соцiальної мережi Facebook Шон Паркер наголосив, що інтернет дає змогу iнiцiативi рухатися з низу до верху, що набагато ефективнiше, нiж з верху до низу.

"Така соцiальна активнiсть уже виходить з он-лайн в оф-лайн", - сказав вiн.

Головний керуючий директор Google Inc. Ерiк Шмiдт (Eric Schmidt) вiдзначив також, що інтернет є дуже хорошим iнструментом монiторингу, який дає можливiсть зворотного зв'язку, дозволяє стежити за правильним витрачанням коштiв i зменшувати корупцiю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: