Уряду дозволено недоплачувати пільговикам

П'ятниця, 27 січня 2012, 09:43

Представники пільгових категорій громадян позбулися можливості домагатися через суд виплати їм соціальних гарантій у повному обсязі.

26 січня Конституційний суд роз'яснив, що судові органи при розгляді позовів про недостатню соціальний захист повинні керуватися нормативно-правовими актами уряду, відповідно до яких виплати можуть бути урізані через брак коштів у держбюджеті, пише "Коммерсант-Украина".

Тепер Пенсійний фонд зможе оскаржувати раніше програні справи, а Кабінет міністрів - змінювати будь-які соціальні виплати в ручному режимі, попереджають юристи.

Конституційний суд (КС) роз'яснив Пенсійному фонду, чи є обов'язковим для судів застосування нормативно-правових актів уряду при розгляді позовів, що стосуються соціального захисту громадян, і чи має держава право визначати і змінювати порядок та розміри соціальних гарантій.

Реклама:

Проблема полягає в тому, що уряд регулярно включає в закон про державний бюджет норму (вона діє і в 2012 році) про те, що уряд самостійно визначає порядок і розміри виплат для ряду категорій населення в залежності від можливостей бюджету та наявності коштів у Пенсійному фонді.

Цього року список категорій громадян, яким можуть урізати виплати (вже включає ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, тих, хто працює на території радіаційного зараження, дітей війни та військовослужбовців), поповнився ветеранами війни, пожежниками і співробітниками правоохоронних органів.

Для реалізації цієї норми уряд приймає свої підзаконні акти.

Вчора судді КС оголосили вигідне для уряду рішення про те, що суди при розгляді спорів з питань соціального захисту зобов'язані застосовувати нормативно-правові акти органів влади, у тому числі Кабміну.

Саме уряд забезпечує виконання бюджету, і для ефективної реалізації своїх повноважень він повинен мати можливість застосовувати збалансовані заходи.

"Передбачені законами соціально-економічні права не є абсолютними. Механізм реалізації цих прав може бути змінений державою, зокрема, через неможливість їх фінансового забезпечення шляхом пропорційного перерозподілу коштів з метою збереження балансу інтересів усього суспільства", - йдеться в повідомленні КС.

Раніше позиція суду була протилежною. Судді неодноразово, починаючи з 2002 року, розглядали подібні справи і визнавали незаконними призупинення дії і обмеження соціальних гарантій.

Як неодноразово повідомлялося, в 2011 році спроба держави заощадити на виплатах призвела до масових протестів чорнобильців та дітей війни, які не могли добитися виконання рішень судів, прийнятих на їх користь, і отримати грошові виплати.

Уряд автоматично оскаржувало всі програні позови, оскільки не мав необхідних 9 млрд гривень. Але навіть у цих умовах, за словами заступника голови правління Пенсійного фонду Валентини Никитенко, держава в 2011 році перерахувала представникам цих двох категорій 5,9 млрд гривень на підставі 2,2 млн судових рішень.

Віце-прем'єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко вважає рішення КС правильним і спрямованим на збільшення соціальної справедливості в країні.

Таким чином, додає він, судді не зможуть одноосібно визначати обсяг соціальної підтримки громадян.

"Соціальні виплати, які не передбачені бюджетом, не можуть виплачуватися", - заявив чиновник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: