Фірташ відновив контроль над Іршанським і Вільногірським комбінатами

П'ятниця, 27 січня 2012, 09:25

Співвласник компанії RosUkrEnergo Дмитро Фірташ повернув собі контроль над найбільшими держактивами в титановій галузі - Іршанський ГЗК і Вільногірського ГМК.

Після двох років судової тяганини Фонд державного майна несподівано погодився пролонгувати договори оренди цих підприємств бізнесменом, пише “Коммерсант-Україна".

Про рішення Господарського суду Києва затвердити мирову угоду між Фондом держмайна (ФДМ) і "Кримським титаном" виданню розповів гендиректор державної холдингової компанії "Титан України" Олександр Нечаєв.

"На підставі мирової підписані додаткові угоди про продовження на п'ять років оренди "Кримським титаном" Іршанського гірничо-збагачувального та Вільногірського гірничо-металургійного комбінатів", - повідомив Нечаєв.

Реклама:

За його словами, рішення суду датується 24 січня.

У ФДМ офіційно цю інформацію не коментують. Проте джерело у фонді стверджує, що, згідно з мировою угодою, компанія погасить заборгованість з орендної плати в сумі 132 млн гривень за користування майном підприємств з вересня 2009 року.

Комбінати були передані в оренду "Кримському титану" у вересні 2004 року.

Після закінчення її терміну в вересні 2009 року уряд Юлії Тимошенко прийняв рішення передати їх в держхолдинг "Титан Україна".

"Кримський титан" оскаржував це рішення, вимагаючи пролонгувати договір оренди.

Хоча держава через ДАК "Титан" володіє в "Кримському титані" 50% +1 акцією, оперативне управління над підприємством здійснює власник 50% -1 акція - Ostchem Holding, що входить в Group DF.

Конфлікт між компанією і урядом вдалося врегулювати лише після президентських виборів 2010 року і зміни влади в Україні.

Більше того, колишні топ-менеджери Ostсhem очолили найбільші державні активи титанової галузі України - "Титан Україна", "Сумихімпром" і Запорізький титаномагнієвий комбінат.

У Group DF Дмитра Фірташа на запит "видання" вчора не відповіли.

Однак у листопаді 2011 року Фірташ в інтерв'ю газеті "День" заявляв, що запропонував державі створити державно-приватний титановий холдинг "Титан Україна", в якому державі буде належати тільки 25% акцій.

Джерела в Кабінеті міністрів, Держагентстві з управління державними корпоративними правами та майном, а також у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі стверджують, що зараз з Фірташем ведуться переговори з цього приводу.

Віце-президент Української асоціації підприємств чорної металургії Сергій Грищенко, який займав в уряді Юлії Тимошенко посаду першого заступника міністра промислової політики, констатує, що тепер Фірташ фактично закріпив свої права на Іршанському ГЗК і Вільногірському ГМК.

"На сьогоднішній день підприємець контролює чи не всю титанову галузь України, - зазначив Грищенко .- Це небезпечно для "Титану України". Адже якщо в Україні поміняється влада, і прийде інша команда, яка вирішить залучити іншого інвестора до державного титанового холдингу, то у нього не буде власної сировини, яке зараз поставляється з комбінатів".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: