"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Фізособи зможуть обійти податок на нерухомість

П'ятниця, 27 січня 2012, 09:48

Після введення податку на нерухомість, запланованого на 1 липня 2012 року, у фізичних осіб залишається абсолютно законна можливість уникнути зобов'язання по його сплаті.

Таку думку "Економічній правді" висловила старший юрист міжнародної юридичної групи AstapovLawyers Юлія Яшенкова.

Згідно з чинним положенням Податкового Кодексу України при нарахуванні податку на нерухомість фізичним особам оподатковувана житлова площа зменшується на 120 кв. м. для квартири і 250 кв. м. для житлового будинку.

"Таким чином, кожен власник з метою оподаткування може зменшити розмір своєї житлової площі, скажімо, оформивши житловий будинок житловою площею в 750 кв. м. на себе і двох дітей можна буде заощадити власний бюджет на 14,485 тис гривень", - пояснила юрист.

Реклама:

За її словами, необхідно звернути увагу на те, що податок сплачується виходячи саме з житлової, а не загальної площі об'єкту житлової нерухомості, тому гардеробні, комори та інші нежитлові приміщення не враховуються при нарахуванні суми податку.

"Це означає, що "добросовісні" громадяни, які зуміли "домовитися" з відповідним співробітником, зможуть зменшити площу житлових приміщень при проведенні інвентаризації об'єкта", - відзначила Яшенкова.

Нагадаємо, що податок на нерухомість сплачується до місцевого бюджету за місцем реєстрації об'єкта житлової нерухомості.

Податок нараховується в розмірі 1% від мінімальної заробітної плати на 1 січня звітного року за 1 кв. м. житлової площі для квартир площею до 240 кв. м. і житлових будинків площею до 500 кв. м.

При цьому, якщо площа квартири перевищує 240 кв.м., а площа житлового будинку - 500 кв. м., ставка податку становить 2,7%.

Нарахування податку для фізичних осіб здійснюється податковими органами на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

При цьому фізичні особи оплачують нараховану суму податку протягом 60 днів з моменту отримання податкового повідомлення-рішення (і відповідних реквізитів для оплати).

Разом з тим, необхідно зазначити, що за несплату податку фізичними особами передбачені штрафні санкції в розмірі 10% від суми податку (або від суми заниження) при простроченні до 30 днів і 20% - при простроченні понад 30 днів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!