"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Голова СОТ поскаржився на зростання протекціонізму

Четвер, 26 січня 2012, 16:34

Останнім часом у світовій економіці значно зросли протекціоністські настрої, які завдають шкоди інтересам вільної торгівлі.

Про це заявив у Давосі глава СОТ Паскаль Ламі, повідомляє портал "Дело".

За його словами, в найближчий рік від СОТ будуть потрібні серйозні зусилля для того, щоб боротися із протекціонізмом, який лише збільшує нервозність у світовій економіці, яка і без того страждає від зростання безробіття та інших негативних факторів.

Разом із тим, розповів Ламі і про своє ставлення до розвитку світової торгівлі в контексті європейської боргової кризи і загрози її розповсюдження по всьому світу.

Реклама:

На його думку, банківські регулятори, будь то ФРС США або Європейський центробанк, зобов'язані захищати стабільність у фінансовому секторі.

Ламі зазначив, що із поширенням боргової кризи банки почали нарощувати запаси капіталу, обмежуючи операційну діяльність у низці ключових сегментів свого бізнесу.

Таким чином, значно скоротилися обсяги торговельного фінансування, яке відіграє найважливішу роль в усій світовій торгівлі.

Ламі попередив, що подальший відтік коштів із ринку торгового фінансування ризикує підірвати торгівлю у світовій економіці.

Проте керівник СОТ закликав не надто згущувати фарби.

"Деякі великі банки йдуть з ринку, але інші фінансові організації на нього приходять. Так що в цілому ситуація поки нормальна", - заявив Ламі.

Але все ж, підкреслив він, дрібні представники світової торгівлі в низці маленьких держав, які все одно грають важливу роль, відчувають на собі негативний вплив відтоку капіталу.

З метою не допустити їх випадання зі світової торгівлі СОТ вже веде переговори про підтримку із найбільшими міжнародними організаціями, включаючи Світовий банк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!