Уряд отримав право скорочувати соціальні виплати населенню

Четвер, 26 січня 2012, 11:17

Конституційний суд прийняв рішення, згідно з яким уряд має право скорочувати соціальні виплати населенню.

 

Йти ж у суд стає безглуздим, оскільки Феміда зобов'язана враховувати не тільки соціальне законодавство Україні, але нормативно-правові акти Кабміну, передають "Комментарии".

Відповідне рішення прийняв  Конституційний суд 26 січня 2012 року.

Подання з цього питання було подано управлінням Пенсійного Фонду і стосувалося низки питань, серед яких були такі: чи має право держава встановлювати обсяги соціальних виплат залежно від його соціально-економічних можливостей; чи має право держава змінювати порядок і розмір існуючих соціальних виплат і соціальної допомоги, що фінансується за рахунок державного бюджету.

Реклама:

У резолютивній частині рішення КС говориться: "Одним з ознак України, як соціальної держави, є забезпечення суспільних потреб у сфері соціального захисту за рахунок коштів державного бюджету України, виходячи з фінансових можливостей держави і яка повинна справедливо і неупереджено розподіляти суспільні багатства між громадянами і прагнути збалансованості бюджету України".

Далі КС роз'яснює повноваження Кабінету міністрів у розподілі соцвиплат і соціальної допомоги, відзначаючи, що уряд сам може готувати нормативно-правові акти з цих питань, зокрема, це стосується розробки Держбюджету.

"Суди під час вирішення справ про соціальний захист громадян, мають керуватися, зокрема, принципом законності. Цей принцип передбачає використання судами законів України, а також нормативно-правових актів відповідних органів державно влади ... в тому числі нормативно-правових актів Кабінету міністрів", - йдеться в рішенні КС.

Нагадаємо, прийнятий Верховною радою Держбюджет-2012, містить норму, за якою Кабмін у ручному режимі регулює розмір соціальних пільг.

У грудні 2011 року Конституційний суд визнав конституційним право уряду визначати порядок і розмір соціальних виплат залежно від наявного фінансового ресурсу бюджету Пенсійного фонду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: