"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ФРС готова запропонувати економіці нові стимули

Четвер, 26 січня 2012, 10:25

Американський Центробанк готовий запропонувати економіці додаткові стимули.

Про це заявив 25 січня глава Федеральної резервної системи США (ФРС) Бен Бернанке після того, як регулятор оголосив, що, ймовірно, не буде підвищувати ключову ставку щонайменше до кінця 2014 року, передає Reuters.

Крім того, ФРС здійснила історичний крок: встановила точний інфляційний орієнтир. Однак Бернанке постарався підкреслити, що регулятори будуть проявляти гнучкість, стримуючи зростання цін у період надмірно високого безробіття.

Можливий термін першого підвищення ставки - кінець 2014 року - визначено пізніше, ніж очікували інвестори, і на 18 місяців пізніше, ніж передбачала ФРС в 2011 році. Це оголошення викликало ралі американських держоблігацій.

Реклама:

Виступаючи на прес-конференції після дводенного засідання, Бернанке з обережністю висловився про поліпшення економіки США в останній час і залишив за ФРС можливість подальшого викупу облігацій.

"Я не думаю, що ми зараз готові оголосити, що увійшли в нову, сильну фазу, - сказав Бернанке. - Якщо триватиме ситуація з інфляцією нижче орієнтира і з безробіттям, що дуже, дуже повільно знижується, то ... логіка нашої концепції каже, що нам доведеться шукати способи зробити більше".

У відповідь на найглибшу рецесію за кілька поколінь ФРС скоротила ключову ставку майже до нуля в грудні 2008 року.

Центробанк також майже втричі збільшив розмір свого балансу - до 2,9 трильйона доларів, реалізувавши дві окремі програми викупу облігацій.

Ця політика, мабуть, запобігла ще глибшому спаду, але виявилася недостатньою, щоб знизити безробіття до рівня, що вважається нормальним в хороші часи для економіки.

Багато спостерігачів очікують від ФРС нової програми викупу активів.

Члени ФРС вирішили, що 2-відсотковий інфляційний орієнтир буде відповідати їх обов'язку підтримувати цінову стабільність. Їх бажаний показник - базова інфляція - зараз становить близько 1,7 відсотка.

Регулятори відмовилися оголошувати орієнтир для безробіття, сказавши, що на ринок праці часто впливають сили, що виходять за межі їх контролю.

Прагнучи збільшити прозорість своєї роботи, ФРС вперше опублікувала прогнози регуляторів для динаміки процентної ставки по федеральних фондах overnight.

Діапазон думок виявився широким: троє з 17 регуляторів вважають, що ставку потрібно підвищити вже цього року, двоє - що потрібно уникати підвищення до 2016 року.

Однак більшість - п'ятеро з 17 - висловилися за 2014 рік. Новий термін завершення політики нульової ставки ФРС підштовхнув вгору акції та ціни на золото і потягнув вниз долар.

ФРС підтвердила думку про те, що економіка зіткнулася зі "значними знижувальними ризиками" - цей вислів став кодовим позначенням загрози, яку становить для США європейська боргова криза.

В економічних прогнозах, що супроводжували прогнози на ставку, Центробанк вказав на більш слабке економічне зростання в цьому і наступному роках у порівнянні з тим, що очікувалося в листопаді.

Рівень безробіття, який сягнув 8,5 відсотка в грудні, судячи з усього, буде знижуватися повільно.

Економічна обстановка, "ймовірно, буде виправдовувати вкрай низький рівень ставки по федеральних фондах щонайменше до кону 2014 року", вважає Центробанк.

Після кожного засідання до серпня 2011 року ФРС говорила, що ставка, ймовірно, не буде підвищуватися до середини 2013 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!