У "Газпромі" кажуть: "Нафтогаз" збільшив відбір газу пори заяви про його зниження

Середа, 25 січня 2012, 19:39

Російський "Газпром" констатує, що НАК "Нафтогаз України" значно збільшила відбір природного газу, незважаючи на заяви про намір за підсумками 2012 скоротити імпорт до 27 млрд куб. м.

Про це повідомляє агентство "Українські новини" із посиланням на прес-службу "Газпрому".

"Україна продовжує робити заяви про те, що споживання російського газу скорочується, і обсяг імпорту не перевищить 27 млрд куб. м. Але фактичні дані вказують на зворотне. Останнім часом добовий відбір газу "Нафтогазом України", навпаки, став помітно зростати, і зараз становить близько 115 млн куб. м", - сказав офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов.

Він додав, що такі темпи відбору чітко відповідають зобов'язанням "бери або плати" від річної контрактної кількості в 52 млрд куб. м, і в річному обчисленні це становить мінімальну річну кількість на 2012 - 41,6 млрд куб. м.

Реклама:

У повідомленні не вказується, що "Нафтогаз" збільшив відбір у зв'язку з морозами, що настали в Україні.

Як повідомлялося, Україна планує скоротити імпорт російського газу до 27 млрд куб. м в 2012 році.

Мінімальний річний обсяг газу, який Україна зобов'язана закуповувати в Росії, відповідно до контрактів від 2009 року, становить 33,3 млрд куб. м.

Цей обсяг вираховується таким чином: річна конкретна кількість газу 52 млрд куб. з можливістю зниження на 20% до 41,6 млрд (мінімальна річна кількість).

Принцип "бери або плати", як прописано в контракті, застосовується до 80% від мінімальної річної кількості - тобто до 33,3 млрд куб. м.

В 2011 році Україна імпортувала близько 40 млрд куб. м російського газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!