Обама запропонував Конгресу нові антикризові заходи

Середа, 25 січня 2012, 12:47

Президент США Барак Обама використав своє останнє перед листопадовими виборами звернення до Конгресу, щоб зобразити себе в ролі захисника інтересів середнього класу, зажадавши підвищити податки для мільйонерів і "затягнути гайки" Уолл-стріт.

Виступаючи перед величезною аудиторією, Обама став на захист своїх досягнень за три роки роботи і поклав провину за багато проблем країни на банки і відірваний від реальності Конгресс, пише Reuters.

Президент запропонував радикальні зміни в податковий кодекс і заходи боротьби з кризою житлового ринку, прагнучи скоротити нерівність доходів громадян Америки.

Хоча ці пропозиції навряд чи спровокують серйозні зрушення в розколотому Конгресі, Білий дім сподівається, що президент зможе подолати невдоволення виборців зловживаннями фінансових інститутів і бездіяльністю Вашингтона.

Реклама:

Але незважаючи на те, що він закликав "повернутися до американських цінностей - справедливої гри і солідарної відповідальності", Обама, здається, відмовляється брати на себе провину за тендітну економіку і високе безробіття, які можуть перешкодити його переобранню.

Замість цього він почав фанатично нападати на податки, які стали найбільш спірним питанням президентської кампанії цього року, і заявив: "Я не повернуся до днів, коли Уолл-стріт було дозволено грати за нею ж встановленими правилами".

"Вашингтон повинен припинити субсидування мільйонерів", - проголосив Обама, пропонуючи ввести ефективну податкову ставку в розмірі не менше 30 відсотків для тих, хто заробляє мільйон доларів і більше.

Пропозиція Обами може викликати резонанс у передвиборчій кампанії 2012 року після публікації податкової декларації Мітта Ромні, можливого кандидата в президенти від республіканців і одного з найбагатших людей, що коли-небудь боролися за Білий дім.

Ще одна пропозиція Обами, спрямована на те, щоб спростити американцям процедуру полегшення тягаря зі заставних, також була висловлена у популістській формі.

Обама пропонує оплачувати цей захід за допомогою грошових зборів з банків, звинувачуваних у тому, що вони спровокували кризу ринку житла.

"Мільйони американців, які наполегливо працюють і завжди грають за правилами, заслуговують на уряд і фінансову систему, які роблять те ж саме", - заявив президент.

Демократи суворо критикували республіканців у Конгресі за підтримку податкових пільг для багатіїв. Республіканці виступають категорично проти підвищення податків, навіть для найбагатших американців, стверджуючи, що це зашкодить економічному відновленню.

"Жодна риса президентства Обами не може бути сумнішою, ніж його постійні спроби розділити нас, заслужити прихильність одних американців за рахунок бичування інших", - сказав губернатор Індіани, республіканець Мітч Деніелс у відповідь на промову Обами.

Обама також запропонував здійснити запропоновані реформи корпоративного оподаткування, включаючи мінімальну ставку на закордонні прибутки компаній і податкові знижки для тих, хто переводить робочі місця назад до США.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: