"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Участь України в союзі Путіна оцінили в 1% ВВП

Середа, 25 січня 2012, 09:30

Євразійський банк розвитку (ЄАБР) 24 січня представив дослідження, присвячене гіпотетичній участі України в Єдиному економічному просторі (ЄЕП), створеному Росією, Білоруссю і Казахстаном.

Цей аналіз є доповненням до результатів дослідження Інституту народно-господарського прогнозування РАН та Інституту економіки та прогнозування НАНУ, пише видання "Коммерсант-Украина".

Але якщо воно освітлювало аспект впливу членства України в Митному союзі на розвиток двосторонньої торгівлі, то в новому дослідженні вивчаються наслідки можливого членства в ЄЕП для економіки.

Згідно з дослідженням, набуття чинності договору про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) у рамках СНД, підписаного в кінці 2011 року, прискорить економічне зростання України на 0,65 п. п. на рік (з подальшим зниженням до 2030 року до 0,4п.п.), Білорусі - на 0,2 п. п., тоді як темпи зростання ВВП Росії і Казахстану не зміняться.

Реклама:

"По суті, цей договір спрямований лише на збереження ситуації, що склалася", - йдеться у звіті.

При підписанні оновленого договору про ЗВТ зазначалося, що він здатний збільшити товарообіг між країнами на 35-40%.

Для порівняння: у 2011 році реальний ВВП зріс приблизно на 5%, в 2012 році темпи зростання скоротяться приблизно до 3,9%. Очікується, що номінальний ВВП зросте до 1,5 трлн гривень.

Більший ефект очікує Україну, якщо вона ризикне приєднатися до ЄЕП - річні темпи зростання ВВП прискоряться на 1,15 п. п. до 2015 року, а надалі темпи будуть знижуватися кожні п'ять років, аж до 2030 року - до 0,99 п. п., 0,85 п. п., 0,73 п. п.

При цьому автори звіту визнають, що створення єдиної валюти невигідно Україні, яка не зможе підтримувати експортерів.

В результаті темпи зростання української економіки можуть скоротитися на 0,75 п. п., а до 2030 року і зовсім на 3,93 п. п.

Ще більші проблеми автори звіту бачать у створенні зони вільної торгівлі України і Євросоюзу.

Якщо в українському уряді заявляли, що такий крок дозволить прискорити темпи зростання ВВП на 2 п. п. на рік, то в ЄАБР прийшли до протилежних висновків.

Країни ЄЕП будуть змушені ввести захисні заходи щодо української продукції, як результат, темпи зростання ВВП сповільняться Україні на 1,28 п. п.
"Єдиний варіант, при якому українська економіка отримає позитивний ефект від створення ЗВТ з ЄС, - пряме субсидування з боку Євросоюзу ", - наголошується в звіті.

Такі розрахунки дозволили авторам документа говорити про інтеграцію України в ЄЕП як про найбільш економічно обгрунтований варіант розвитку країни.

У такому разі Україна зуміє до 2030 року наростити частку машинобудування в структурі економіки з 5,9% до 7,7%.

Невідомо, чи враховує цей прогноз погіршення двосторонньої торгівлі з ЄС у разі приєднання України до ЄЕП.

За словами одного з авторів звіту, директора Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерія Геєця, "позитивний ефект від вступу в ЄЕП не з'явиться сам по собі - він можливий лише в разі реалізації значного обсягу спільних інвестиційних програм".

Без таких програм, визнає пан Геєць, ефект участі України в ЄЕП "може бути набагато нижче, навіть протилежним".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!