Прокуратура візьметься за 75-річного свекра Тимошенко

Вівторок, 24 січня 2012, 15:04

Апеляційний суд Києва дозволив Генпрокуратурі переслідувати свекра і Юлії Тимошенко Геннадія і колишнього бухгалтера ЄЕСУ Антоніну Болюру, заявляють у "Батьківщині".

Як заявив адвокат Тимошенка і Болюри Любомир Дроздовський, у вівторок Апеляційний суд Києва відмовив захисту Геннадія Тимошенка і Болюри.

Вони оскаржували постанову Шевченківського райсуду Києва, якою прокуратурі продовжили до майже 7 років термін касаційного оскарження попередніх судових рішень, що визнавали Болюру та Тимошенка невинуватими "та доводили безпідставність усіх відкритих кримінальних справи проти них".

"Практично через сім років після рішення Верховного Суду Генпрокуратура звернулася до Шевченківського райсуду, і Шевченківський райсуд відновив прокуратурі строк для подання касаційної скарги, який становить три місяці, і на вказану постанову суду нами була подана апеляційна скарга", - повідомив Дроздовський.

Реклама:

"Проте, незважаючи на те, що ми оскаржили це в апеляційному порядку, випереджаючи час вищий спеціалізований суд розглянув касаційну скаргу Генпрокуратури і змінив підстави закриття кримінальної справи з відсутності в діях обвинувачених складу злочину на закриття краніальної справи за давністю", - додав адвокат.

За словами Дроздовського, таке рішення суду дає можливість силовим структурам продовжувати розслідування у справі ЄЕСУ "і чинити політичний тиск на Юлію Тимошенко через її родичів та близьких".

"Ми розуміємо, що прийняті раніше судові рішення вже призвели до того, що чоловіку Юлії Тимошенко довелося просити притулку в інших країнах", - підкреслив він.

"Сьогоднішнє рішення суду доводить те, що отримати в українських судах вмотивовані рішення у політичних справах практично неможливо", - додав адвокат.

На його думку, цим рішенням "влада і силові структури хочуть дотиснути Юлію Тимошенко через кримінальні справи проти її свекра Геннадія Тимошенка".

"Геннадій Тимошенко – особа похилого віку, йому вже 75 років і він є інвалідом І групи, у нього тяжкий стан здоров’я. Інвалідність він отримав в 2004 році, перебуваючи в СІЗО за сфабрикованими звинуваченнями", - сказав Дроздовський.

"Вважаю, що використовувати найближче оточення для політичного тиску - є найбільш аморальним", - наголосив він.

Адвокат також повідомив, що захист домагатиметься того, щоб кримінальні справи, порушені проти Геннадія Тимошенка і Антоніни Болюри, були закриті "на підставі їх невинуватості, що було уже доведено рішеннями Верховного Суду у 2005 році".

Як відомо, раніше Генпрокуратура просила суд відновити строки позовної давності кримінальних справ проти свекра екс-прем'єра Юлії Тимошенко Геннадія Тимошенко та 3 керівників корпорації ЄЕСУ.

Свекор Тимошенко, а також Євгенія Шаго, Лідія Сокольченко і Антоніна Болюра раніше фігурували в кримінальних справах за підозрою в причетності до розкрадання бюджетних коштів і несплаті податків ЄЕСУ.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: