"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Литва орендуватиме плавучий LNG-термінал, щоб не залежати від Росії

Вівторок, 24 січня 2012, 13:56

Литва зробила крок до меншої залежності від російського газу, вирішивши вибрати норвезьку компанію Hoegh LNG для постачання плавучої платформи для імпорту скрапленого газу.

Нафтовий термінал Klaipedos Nafta, більшість акцій в якому належить державі, заявив, що вибрав Hoegh для постачання плавучої установки зі зберігання та регазифікації, передає "Українська енергетика" з посиланням на Reuters.

Початок робіт очікується в кінці 2014 року.

Така установка дешевша та її швидше побудувати, аніж наземний СПГ-термінал.

Реклама:

Klaipedos Nafta повідомила, що замовила установку в Південній Кореї потужністю 170 тис кубометрів скрапленого природного газу.

"Ми можемо постачати близько 11 млн тонн газу щодня, що приблизно дорівнює обсягу, який споживає Литва в зимовий день", - заявив Рокас Масюліс, генеральний директор Klaipedos Nafta.

"Це означає, що ми зможемо задовольнити потреби, якщо "Газпром" зупинить постачання газу", - додав він.

Угода, що має бути підписана в лютому, базуватиметься на 10-річному періоді лізингу, після якого Klaipedos Nafta матиме право купити установку.

Уряд Литви висловлював побоювання, що постачання енергоносіїв можуть бути використані в політичних цілях, а також для підвищення цін.

Прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс заявив, що установка допоможе вирішити ці проблеми.

"Будучи єдиним постачальником газу, "Газпром" може зловживати своїм монопольним становищем на шкоду споживачам…Це (установка) є найкращим вирішенням цієї проблеми", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: