Банкам вдалося списати проблемних активів на 54 мільярди

Вівторок, 24 січня 2012, 11:07

У 2011 році банки активно працювали над вирішенням питання прострочених боргів: портфель проблемних кредитів населення скоротився з 50% до 40%, підприємств - з 36% до 30%, підрахували в агентстві "Кредит-Рейтинг".

За його інформацією, загальна сума проблемних кредитів знизилася на 54 млрд гривень і на кінець 2011 року досягла 243 млрд гривень, пише "Коммерсант-Украина".

Скорочення відбулося більшою мірою не через роботу з проблемними позичальниками, а за рахунок списання боргів - з листопада 2010 року по грудень 2011 року банки списали близько 25 млрд гривень.

При цьому "Кредит-Рейтинг" відзначає загальний слабкий рівень продажів проблемних кредитних портфелів банків.

Реклама:

Менш популярними стали й операції з передачі проблемних активів пов'язаним компаніям після виходу роз'яснення Нацбанку, який зобов'язав банки закладати під такі операції 100% резервування.

Слід зазначити, що НБУ більш оптимістичний у своїх розрахунках: за його даними, частка простроченої заборгованості в загальному кредитному портфелі за 11 місяців 2011 року скоротилася з 11,2% до 9,7% (80,3 млрд гривень).

Банкіри пояснюють це тим, що в статистику регулятора не потрапляють реструктуризовані і пролонговані кредити, які рейтингові агентства вважають потенційно проблемними.

При цьому озвучувати складності такої роботи учасники ринку не поспішають.

За прогнозами "Кредит-Рейтинг", 2012 року обсяг проблемної заборгованості може знизитися до 25% портфеля юридичних і 35% портфеля фізичних осіб, в першу чергу за рахунок продажу їх колекторським компаніям.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: