Єврогрупа не сприйняла пропозицію приватних кредиторів Греції

Вівторок, 24 січня 2012, 09:36

Міністри фінансів єврозони 23 січня відкинули як незадовільну пропозицію приватних власників облігацій про реструктуризацію грецького боргу, підвищивши загрозу дефолту країни.

На засіданні в Брюсселі міністри заявили, що не можуть прийняти вимогу власників облігацій про купон в 4 відсотки по новим довгостроковим бондам, які, як очікується, будуть випущені в обмін на існуючі грецькі облігації в їх володінні, передає Reuters.

Банки та інші приватні інститути, які представляє Інститут міжнародних фінансів (IIF), стверджують, що 4-відсотковий купон - це менше, на що вони можуть погодитися, якщо їм доведеться списати номінальну вартість куплених ними облігацій на 50 відсотків.

Греція каже, що не готова платити купон більше, ніж 3,5 відсотка, і міністри фінансів єврозони фактично підтримали позицію грецького уряду, яку також підтримує Міжнародний валютний фонд.

Реклама:

Жан-Клод Юнкер, голова Єврогрупи, сказав, що Греція повинна домагатися домовленості з приватними кредиторами, згідно з якою процентна ставка по заміщуючим облігаціях буде "виразно" нижче 4,0 відсотка.

"Міністри попросили своїх грецьких колег провести переговори, щоб опустити процентні ставки нових облігацій нижче 4 відсотків за весь період. Мається на увазі, що ставка опуститься набагато нижче 3,5 відсотка до 2020 року", - сказав він.

Метою реструктуризації є зменшення заборгованості Греції приблизно на 100 мільярдів євро, в результаті чого вона скоротиться з 160 відсотків ВВП до 120 відсотків ВВП до 2020 року, рівню, більш прийнятного для економіки країни, на думку ЄС і МВФ.

Але, оскільки Греція поки не досягла успіху в спробах привести свій бюджет у форму, цей план здається, в кращому випадку, ризикованим підприємством.

Розбіжності з приватними кредиторами підвищують ризик того, що домовитися про добровільну реструктуризацію боргу виявиться неможливо. Такий підсумок загрожує серйозними наслідками для фінансових ринків.

Переговори про участь приватного сектора в порятунку Греції тривають вже майже сім місяців без явного прогресу. Якщо згода не буде досягнута до березня, коли Греції доведеться виплатити 14,5 мільярда євро за облігаціями зі збіглим терміном обігу, це може призвести до неконтрольованого дефолту.

Незважаючи на розбіжності, Оллі Рен, комісар ЄС з економічних і грошово-кредитних питань, очікує, що угода між Грецією та приватними кредиторами буде укладена "в найближчі дні".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: