"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Законопроект Гриценка може коштувати державі 400 мільйонів

Понеділок, 23 січня 2012, 18:45

Принципи територiального устрою України заплановано з 1 сiчня 2013 року закрiпити законодавчо, а також розподiлити мiж населеними пунктами територiї, що не ввiйшли до них.

Така iнiцiатива мiститься в зареєстрованому в парламентi пiд №9738 16 сiчня 2012 року проектi закону "Про територiальний устрiй України", автором якого є народний депутат Анатолiй Гриценко. передає "Інтерфакс-Україна".

У пояснювальнiй записцi до документа зазначено, що метою законопроекту є визначення територiального устрою держави, видiв, рiвнiв i категорiй адмiнiстративних одиниць, порядок їх утворення, лiквiдацiї, встановлення/змiни кордонiв, назв, створення матерiальної бази для повноцiнного функцiонування мiсцевого самоврядування, i як наслiдок, полiпшення добробуту громадян та якостi наданих їм послуг.

На думку автора законопроекту, реалiзацiя закону про територiальний устрiй коштуватиме державi, з урахуванням субвенцiй мiсцевим бюджетам, близько 400 млн гривень.

Реклама:

Передбачаються, зокрема, витрати на змiну кордонiв i видачу держактiв за ними практично в усiх 29,831 тис населених пунктах, а також видача держактiв на нововстановлення меж районiв, зi складу яких будуть переданi землi 177 мiст-районiв.

"Ухвалення законопроекту передбачає внесення мiнiмальних змiн до iнших законiв України, а саме: замiну термiнiв "мiста республiканського значення АРК" i "мiста обласного значення" термiном "мiста-райони", - зазначає автор у пояснювальнiй записцi.

Крiм того, проект закону передбачає запровадження мiсцевого самоврядування шляхом включення всiй територiї держави до складу конкретних населених пунктiв, за винятком зони вiдчуження ЧАЕС.

Законопроект регулює лише питання територiального устрою та не стосується питань власностi, користування, цiльового призначення землi, органiзацiї державної влади та мiсцевого самоврядування, i не передбачає лiквiдацiї жодної з наявних адмiнодиниць, зокрема на територiї АРК, наголошується в пояснювальнiй записцi.

Згiдно з проектом закону, протягом 2012 року уряд  має внести до ВР пропозицiї щодо приведення меж всiх населених пунктiв у вiдповiднiсть до вимог законопроекту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!