Експерт: регулювання цін вдарить по українських фермерах

Понеділок, 23 січня 2012, 10:08

Після реанімації Державної інспекції контролю за цінами корупційні схеми й хабарництво в цій структурі цілком можуть посилитися.

Таку думку висловив керівник проекту "Інвестиційний клімат в Україні" Міжнародної фінансової корпорації Сергій Осаволюк у коментарі Deutsche Welle.

Як наголосив експерт, в ринковій економіці не використовується ручне регулювання.

"Це суперечить і програмі реформ президента, і всім деклараціям про перегулювання бізнесу", - сказав Осаволюк.

Реклама:

Аналітик переконаний, що від регулювання найбільше постраждають селяни.

Адже здебільшого цінова інспекція контролюватиме й регулюватиме ціни на соціально важливі товари й продукти харчування такі, як хліб, молоко, масло, олія.

Отже, ідеться переважно про вироби аграрного сектору.

"Якщо магазину не дозволяють дорого продати товари, то він не закуповуватиме задорого ці товари в селян", - зауважив Осаволюк.

Крім цього, застерігає експерт, відновлення роботи державної інспекції контролю за цінами може негативно вплинути на інвестиційний клімат, оскільки інвестори не бажають, аби в їхню діяльність вручалася держава.

Натомість в Українському клубі аграрного бізнесу не бачать радикальних змін для діяльності бізнесу через реанімацію цінової інспекції.

Там зауважують, що ціни на товари в Україні повсякчас доволі жорстоко контролюють й інші відомства.

Як відомо, президент Віктор Янукович підписав указ про відновлення роботи Державної інспекції контролю за цінами, яка була ліквідована у березні 2011 року.

Відомство буде моніторити ціни на окремі товари і дозволятиме підприємцям підвищувати їх тільки після погодження інспекцією.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!