Греція провела успішні переговори про реструктуризацію боргу

П'ятниця, 20 січня 2012, 16:06

Греція досягла в четвер прогресу на переговорах із приватними кредиторами про реструктуризацію боргу і наблизилася до укладання угоди.

"Прогрес є, і переговори продовжаться завтра опівдні", - сказав міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос, якого цитує портал "Дело".

Угода повинна бути фіналізовано до наміченої на понеділок зустріч міністрів фінансів ЄС, на якій обговорюватиметься другий пакет фінансової допомоги Афінам.

У заяві Institute for International Finance, який представляє інтереси банків-кредиторів, говориться, що переговори в четвер були "конструктивними".

Реклама:

Центральним питанням обговорень є зараз ставка купона за новими довгостроковими грецькими паперами, які будуть випущені замість існуючих.

Кредитори хочуть 4-5%, наполягаючи, що при більш низькому рівні угода не буде вважатися добровільною.

Країни ЄС на чолі з Німеччиною наполягають на прибутковості значно нижче 4%.

Компромісний варіант передбачає поступове підвищення ставки - з початкових 3,6-3,7% до процентних ставок, ближчих до ринкового рівня.

Банки тепер повинні дати остаточну відповідь на цей варіант.

Передбачається, що реструктуризація скоротить на 103 млрд євро загальний обсяг заборгованості уряду Греції, який становить близько 360 млрд євро, і це дозволить економити приблизно 5 млрд євро на рік на обслуговуванні боргу.

Угода про реструктуризацію боргу буде включати в себе обмін старих бондів на нові із терміном обігу від 20 до 30 років.

Втрати власників облігацій Греції становитимуть за чистою приведеною вартістю (net present value), за оцінками, 68%.

Угода з кредиторами стане частиною другого пакету допомоги Греції обсягом 130 млрд євро.

Греція починає також переговори зі своїми міжнародними кредиторами щодо другого пакету допомоги; у п'ятницю в Афіни прибуває місія МВФ, ЄС і Європейського ЦБ.

Як відомо, європейські країни у жовтні прийняли рішення допомогти Греції у фінансуванні її бюджетного дефіциту в наступні три роки, але однією з умов надання допомоги є угода про списання приватними інвесторами половини грецького боргу.

Минулої п'ятниці приватні кредитори припинили переговори з Грецією, оскільки сторони не прийшли до "конструктивного, консолідованого" рішення. Кредитори, зокрема, не були згодні на ставку купона нижче 4-5% річних.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!