Діючі газові контракти загрожують нацбезпеці України - Богатирьова

П'ятниця, 20 січня 2012, 13:40

Газові контракти 2009 року становлять реальну загрозу національній безпеці Україні.

 

Про це заявила секретар Ради національної безпеки і оборони Раїса Богатирьова, передає "Інтерфакс-Україна".

"Необхідно констатувати: в умовах, що склалися фактично виникла реальна загроза національній безпеці Україні. Невигідні умови цієї угоди загнали економіку Україну в скрутне становище", - сказала Богатирьова після засідання РНБО.

За її словами, Україна має намiр розпочати переговори з провiдними країнами щодо питання диверсифiкацiї джерел постачань природного газу.  

Реклама:

"Рада нацiональної безпеки i оборони ухвалила рiшення вiдпрацювати додатковi заходи, якi б дозволили краще забезпечити енергетичну безпеку України. Насамперед, йдеться про диверсифiкацiю джерел постачань природного газу", - сказала Богатирьова.

Вона наголосила, що наслiдками газової угоди також стало погiршення соцiально-економiчної ситуацiї в Українi та зменшення конкурентоспроможностi українських товаровиробникiв.

"Фактично, ця ситуацiя забирає грошi з кишенi кожного громадянина України", - сказала секретар РНБО.   

Богатирьова зазначила, що в таких умовах бюджет держави витрачається не на розвиток, а на фiнансування суттєво збiльшених субсидiй за сплату газу i комунальних послуг.

"Сьогоднi замiсть розвитку сучасної України i фiнансування вкрай важливих соцiальних програм ми змушенi, по сутi, перенаправляти вiдповiднi податки на потреби Росiйської Федерацiї", - сказала секретар Радбезу.   

За словами Богатирьової, наразi "прямий збиток нашої держави становить близько 5 млрд доларів на рiк".

Нагадаємо, прем`єр-міністр Микола Азаров заявляв, що Росія не хоче змінювати умови газових контрактів від 2009 року, які є невігідні для України. 

Зараз ціна на російський газ для України без урахування "харківської знижки" становить 516 доларів за тис куб. м. газу.

Азаров також не виключає, що українська сторона може звернутися в міжнародний арбітраж у разі провалу переговорів з Росією щодо перегляду газових контрактів і зниження ціни на газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: