"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Польща ставить на держкомпанії при видобутку сланцевого газу

П'ятниця, 20 січня 2012, 12:37

Польща розраховує на держкомпанії, плануючи розробку родовищ сланцевого газу, видобуток якого країна сподівається розпочати вже в 2014 році.

Про це сказав глава Держказначейства Польщі Микола Будзановський, передає Reuters.

"Наступні два роки будуть, безсумнівно, часом для великої роботи наших компаній, в основному - PGNiG, PKN Orlen і Lotos", - сказав він на семінарі

"У нас є підстави думати, що перший сланцевий газ буде отримано вже в 2014 році або принаймні в 2015 році", - сказав Будзановський.

Реклама:

Варшава робить ставку на сланцевий газ в надії знизити паливну залежність від Росії, яка забезпечує близько двох третин щорічного споживання Польщі.

Країні необхідно близько 14 мільярдів кубометрів газу на рік.

Польська влада видала понад сотні дозволів на видобуток сланцевого газу компаніям, включаючи таких гігантів як Chevron і Exxon Mobil.

За оцінкою державного Управління енергетичної інформації США (EIA), у Польщі можуть бути найбільші в Європі запаси сланцевого газу - близько 5,3 трильйона кубометрів.

Сланцевий газ уже зробив революцію в газовій галузі США, і тепер ряд країн Східної Європи приваблює закордонні компанії для пошуку сланцевого газу, щоб замінити їм частину дорогого природного газу.

Проте загроза екології при розвідці сланцевого газу гальмує розвиток його виробництва - на цьому тижні Болгарія заборонила видобуток сланцевого газу, наслідуючи приклад Франції і Великобританії.

Відносини російського газового монополіста “Газпрому” з Європою в останній рік затьмарилися спорами про справедливість високих розцінок на газ із РФ.

Польська PGNiG поряд з німецьким E. ON судиться з “Газпромом”, вимагаючи знизити ціни на газ і переглянути умови довгострокових контрактів, прив'язаних до котирувань нафти, виступаючи за перехід до індикаторів спотового ринку.

Однак “Газпром” наполягає на збереженні довгострокових контрактів з "нафтовою" формулою ціни і дуже неохоче йде на поступки.

При цьому керівництво концерну скептично оцінює плани Польщі почати виробництво сланцевого газу, а представник “Газпрому” відмовився, чи збирається монополія брати участь в його видобутку на території Польщі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!