"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄЦБ помітив перші ознаки стабілізації економіки

Четвер, 19 січня 2012, 19:37

Європейська економіка подає ознаки стабілізації, а грошові ринки оживають.

Про це заявив голова Європейського центробанку Маріо Драги на прес-конференції після регулярного зборів з представниками центробанків єврозони та країн Перської затоки в Абу-Дабі, попередивши, водночас, що боргова криза регіону "може погіршитися".

"Ми спостерігаємо цикл пом'якшення ділової активності в Європі з істотним ризиком спаду. Ми також бачимо деякі попередні сигнали ... але тут нам потрібно бути дуже обережними ... деякі попередні сигнали стабілізації економічної активності на низьких рівнях", - сказав Драги, якого цитує агентство Reuters.

"Все це піддається ризику спаду, іншими словами, ситуація може погіршитися", - додав голова ЄЦБ.

Реклама:

Драги сказав, що ЄЦБ "в цілому задоволений" результатом безпрецедентних антикризових заходів, зроблених минулого місяця, коли банк видав майже 0,5 трлн євро комерційним кредиторам на три роки.

У результаті ринок міжбанківського кредитування підбадьорився після сплячки, викликаної страхом банків перед кризою, а довгострокові ставки на ринку знизилися, сказав він.

Згідно з останнім опитуванням, економісти чекають скорочення економіки єврозони на 0,3% у 2012 році, тоді як лише три місяці тому передбачали зростання на 0,9%.

Але Драги сказав, що Європа "в кращій формі" в цьому році, ніж в 2011 році, завдяки підвищенню бюджетної дисципліни в країнах регіону і реформування економік.

Європа сподівається, що багаті нафтою країни Перської затоки допоможуть грошима в боротьбі з кризою, можливо, через Міжнародний валютний фонд, який повідомив в середу про плани залучити додатково 500 млрд доларів заради посилення антикризового арсеналу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!