Головуюча в ЄС Данія хоче ембарго на іранську нафту з 1 липня

Середа, 18 січня 2012, 11:09

Данія, головуюча в Євросоюзі, запропонувала ввести ембарго на імпорт іранської нафти з 1 липня, щоб дати країнам час на виконання існуючих контрактів.

Про це повідомили дипломати ЄС, передає Reuters.

Ця пропозиція покликана згладити суперечності між країнами ЄС, які вимагають різних відстрочок - від трьох місяців, як Франція, до року, як Греція.

Уряди країн ЄС вже домовилися в принципі про введення заборони на постачання нафти з Ірану і, як очікується, приймуть остаточне рішення з цього питання на нараді міністрів закордонних справ 23 січня.

Реклама:

"Данія запропонувала почати повне ембарго з 1 липня, але домовленості ще немає", - сказало одне з джерел на умовах анонімності.

Згідно з пропозицією, до 1 липня країни можуть виконати зобов'язання за існуючими контрактами, а після цієї дати не зможуть укладати з Іраном нові угоди.

На думку експертів нафтового ринку, відстрочка ембарго згладить його вплив на постачання нафти в Європу, оскільки 80 відсотків закупівель здійснюється за довгостроковими контрактами.

Саудівська Аравія вже висловила готовність підвищити видобуток, щоб компенсувати відсутність на ринку іранської нафти, а найбільші клієнти Ірану шукають інших постачальників на Близькому Сході.

На ЄС у минулому році припало близько 20 відсотків іранського експорту нафти, приблизно стільки ж на Китай.

Великими покупцями в Європі були Італія, Іспанія та Греція.

Європа і США посилюють санкції проти Тегерана, щоб змусити його відмовитися від збагачення урану.

Ймовірність введення ембарго на іранську нафту підтримує світові ціни і викликала різке падіння іранської валюти і зростання цін в країні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: