Wikileaks: Ющенко назвав засновників "РосУкрЕнерго"

Середа, 18 січня 2012, 09:04

Екс-президент Віктор Ющенко говорив американським дипломатам про причетність до компанії "РосУкрЕнерго" Леоніда Кучми та Володимира Путіна.

Про це йде мова у депеші тодішнього американського посла Джона Гербста від 25 січня 2006 року, яка була оприлюднена сайтом Wikileaks.

Гербст описує зустріч із Ющенком, яка відбулась 23 січня, та на якій також були присутні помічник держсекретаря США з європейських і євразійських справ Даніель Фрид і помічник держсекретаря США з питань економіки та бізнесу Ентоні Вейн.

На зустрічі також були заступник міністра оборони США з питань політики у сфері міжнародної безпеки Пітер Флорі, директор з питань центральної, східної і північної Європи Ради нацбезпеки США Деймон Вілсон. 

Реклама:

За словами Гербста, в розмові Ющенко "не виключив того, що ідея створення "РосУкрЕнерго" могла належати президенту Кучмі в 2002 році", повідомляє Kyiv Post.

Гербст називає компанію "підозрілою" та "не прозорою", а також зауважує, що роль її на ринку зростає. 

Судячи із депеші, Ющенко назвав власниками "РосУкрЕнерго" Володимира Путіна та нинішнього президента Росії, а тоді колишнього главу адміністрації Дмитра Медвєдєва.

З боку України "РосУкрЕнерго" очолювали Леонід Кучма і тодішній глава "Нафтогазу" Юрій Бойко, говориться у депеші.

Проте посол зауважує, що Ющенко сумнівався, що схема власності була настільки простою.

Гербст каже, що, говорячи про можливу причетність до "РосУкрЕнерго" відомого Семена Могілевича, Ющенко вказав на повідомлення російських ЗМІ, які писали про те, що Могілевич продав свою частку в "РосУкрЕнерго" високопоставленому російському чиновнику.

Гербст також пише, що Ющенко обіцяв документи стосовно власників "РосУкрЕнерго" та діяльності компанії, проте так і не надав їх.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: