"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Зростання української промисловості переросло в спад

Середа, 18 січня 2012, 09:26

Промисловість України  відчула на собі сповільнення темпів зростання світової економіки - вперше з 2009 року промислові підприємства в грудні скоротили обсяг виробництва.

Така ситуація, ймовірно, триватиме весь I квартал 2012 року, пише "Коммерсант-Україна".

Експерти очікують, охолодження темпів зростання ВВП до 2,5% і тому під загрозою опиниться здатність уряду профінансувати витрати держбюджету, оскільки доходи скарбниці розраховані на основі більш високого зростання ВВП - на 3,9%.

Гальмування темпів зростання української промисловості, яке почалося на початку осені, вже переросло в спад.

Реклама:

Згідно з оприлюдненими даними Держстату, за підсумками грудня 2011 року промислові підприємства скоротили обсяги виробництва до аналогічного місяця попереднього року на 0,5%.

Останній раз спад у промисловості фіксувався в жовтні 2009 року (-6,2%), після чого почалося повільне відновлення економіки.

"Дані грудня дають офіційні підстави говорити про другу хвилю економічної кризи. Ми чекали цього раніше, але багато підприємств працювали на склад, що відтермінувало початок падіння", - відзначає економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан.

Грудневий спад був викликаний негативними показниками роботи виробництва коксу та продуктів нафтопереробки (-10,4%), легкої (-7%), металургійної (-4,7%), хімічної (-1,1%) і харчової (-0, 5%) промисловостей, а також виробництва та розподілення електроенергії, газу та води (-5,3%).

"Швидше за все показники металургії в січні будуть гірше грудневих, а в лютому нас в кращому випадку чекає стабілізація. Поліпшення можливо в березні, але лише за умови стабілізації фінансових ринків", - відзначає аналітик ГК "Інвестиційний Капітал Україна" Олександр Мартиненко.

Позитивна динаміка машинобудування (+4,5%) та добувної промисловості (+5,5%) утримала промисловість від більшого скорочення.

Мізерний показник роботи промисловості в грудні погіршив показник промислового виробництва за підсумками року до 7,3%, хоча місяцем раніше ці темпи були на 0,5 п. п. вище.

Для порівняння, в 2010 році промисловість зросла на 11,2%. Більше того, поточний обсяг промислового виробництва становить лише 88,6% від докризового 2007 року.

В інших галузях економіки у грудні спостерігалася лише тенденція гальмування темпів зростання, спад поки не показав ніхто.

Приріст у сільському господарстві сповільнився з 16,5% до 11,7%, в будівництві - з 12,5% до 11,1%, в транспорті - з 7,8% до 7,4%.

Усього на 0,1 п. п. покращилась динаміка в роздрібній торгівлі - до 13,7%, хоча очікувалася велика активізація.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: