Московські юристи пішли в атаку на McDonald's

Вівторок, 17 січня 2012, 10:00

Організація “Товариство захисту прав споживачів” повідомила про подачу до Тверського суду Москви позову до ЗАТ “Москва-Макдоналдс” (управляє частиною ресторанів мережі) на захист необмеженого кола осіб з вимогою “припинити приховування інформації” при реалізації продуктів в “Макдоналдсі”. 

Співробітник суду наявність позову підтвердив, пише російська газета "Ведомости".

У 2011 році Федеральний арбітражний суд Московського округу при розгляді позову між “Макдоналдс” і підрозділом Федеральної податкової служби визнав, що діяльність компанії може обкладатися ПДВ не за ставкою 18%, як ресторанні послуги, а за ставкою 10% - як підприємства, що реалізує продовольчі товари.

А раз так, робить висновок суспільство, то “Макдоналдс” працює як продовольчий магазин, отже, повинен виконувати вимоги законодавства, що пред'являються до таких підприємств.

Реклама:

На відміну від страв у ресторанах на продуктах, що продаються в магазинах, повинні бути відомості про склад, харчової цінності, призначення, умови застосування та зберігання, дату і місце їх виготовлення і розфасовки тощо, зазначено в повідомленні.

Але ряд продуктів, закуплених представниками ТЗПС в “Макдоналдсі”, положенням ГОСТів за повним маркуванням не відповідають, стверджує товариство в позові з посиланням на проведену експертизу.

Наприклад, на “Чікен макнагетс”, “6 великих креветках” і “Пиріжки з ожиною” були відсутні склад компонентів, відомості про масу порції, позначення нормативних документів, відповідно до яких виготовлена продукція, стверджує ТЗПС.

Товариство просить суд зобов'язати “Макдоналдс” вказати на упаковці всю інформацію.

“Макдоналдс” суворо дотримується російського законодавства і застосовує 10%-ву ставку ПДВ до тих продуктів меню, які відповідають встановленим переліком, говориться в повідомленні компанії.

Податковий кодекс дозволяє застосовувати ставку, наприклад, при реалізації м'яса, молока і молокопродуктів, риби, морепродуктів, хліба і хлібобулочних виробів, овочів і продуктів дитячого харчування, а також дитячих іграшок.

При цьому вид діяльності організації, яка застосовує ставку, не обмежений, уточнює один із співробітників компанії.

Цей позов навряд чи може мати суттєві наслідки для “Макдоналдса”, вважає юрист консалтингової компанії “Лігеріон груп” Кирило Тичкін.

Для завершення справи повинна бути проведена судова експертиза, оскільки представлені експертизи не можуть бути безумовними доказами порушень.

Крім того, в позові немає чіткого обґрунтування, чому в даному випадку повинні бути застосовані саме зазначені ГОСТи, відзначає юрист.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: