"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бойко готовий купувати газ у Туреччини та на ринках

Понеділок, 16 січня 2012, 18:05

Україна в 2012 році планує почати закупівлі природного газу на спотовому ринку.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, повідомляє портал Ukranews.

"Цей процес, який готувався дуже давно, ми опрацьовували всі можливості, оскільки це пов'язано з позицією європейських компаній", - уточнив він.

"У мене відбулася розмова з єврокомісаром з енергетики Гюнтером Оттінгером, і я в черговий раз отримав запевнення, що ми отримаємо необхідну підтримку, і ця підтримка дуже важлива. Це джерело диверсифікації буде реалізоване влітку цього року", - сказав міністр.

Реклама:

Бойко також повідомив, що Україна почала переговори з Туреччиною про постачання газу за новим маршрутом.

"Я сподіваюся, що наприкінці січня ми вже представимо конкретні пропозиції і вийдемо на конкретні переговори з ними", - сказав він, не уточнивши про які маршрути, йдеться.

Як відомо, раніше міністр заявив, що Україна планує перевести всі теплоенергоцентралі з газу на вугілля, що дозволить економити близько 6 млрд кубометрів газу на рік.

Бойко додав, що для реалізації цієї програми потрібно скасувати законодавчу заборону на приватизацію ТЕЦ і передачу їх у концесію.

За словами міністра, нині реалізується проект спільно з британо-нідерландським холдингом Shell з будівництва трьох заводів з газифікації вугілля.

У свою чергу видобуток власного газу в Україні, за прогнозами Бойка, в 2012 році зросте до 21 млрд кубометрів, а в 2013 році - до 22 млрд кубометрів.

Видобуток вугілля Україна планує наростити до 84 млн тонн проти 82 млн тонн в 2011 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: