Штрафи за недобір Україною газу можуть сягнути 64 мільярдів

П'ятниця, 13 січня 2012, 20:13

Сума штрафів за недобір російського газу за підрахунками експертів може перевищити 64 млрд гривень, що у свою чергу становить понад 17,9% від видаткової частини держбюджету-2012.

 www.enjoynews.ru

Видатки держбюджету-2012 становлять понад  358 млрд гривень, а прогнозована сума штрафів у співвідношенні до прибуткової частини бюджету, яка перевищує 332 млрд гривень, становить 19,3%, передає УНН.

Енергетичний експерт Сергій Дяченко заявив, що у газових контрактах, які були оприлюднені, штрафні санкції нараховуються на вартість об’єму газу, що не добрала Україна, проте сума штрафу може становити або 150% від вартості недобраного газу, або 300% від цієї ж вартості.

"З жовтня до березня – 150%, а з квітня до вересня – 300%", - зазначив експерт.

Реклама:

Він наголосив, що до газових контрактів 2009 року пізніше були підписані додаткові протоколи, де були прописані нюанси нарахування штрафних санкцій, але ці протоколи не були оприлюднені.

"З того, що ми чули, можна припустити, що умови нарахування штрафних санкцій були пом’якшені", - зазначив експерт.

Нагадаємо, зараз вартість тисячі кубометрів російського газу для України становить  416 доларів.

Днями українська сторона заявила, що у 2012 році планує придбати 27 млрд кубометрів газу, водночас представники російської сторони наполягають на придбанні Україною 52 млрд кубометрів газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: