На купівлю 50% акцій "Закарпаттяобленерго" заявились 2 компанії

Четвер, 12 січня 2012, 18:11

Фонд державного майна України отримав дві заявки на участь у приватизаційному конкурсі з продажу 50% акцій обласної енергопостачальної компанії "Закарпаттяобленерго".

Про це йдеться у повідомленні ФДМУ, передає "Інтерфакс-Україна".

Як повідомило інформоване джерело, на відміну від чотирьох попередніх приватизаційних конкурсів з продажу енергокомпаній, енергохолдинг ДТЕК на цей раз заявки не подавав.

Даний конкурс є першим, на якому покупцям запропоновано контрольний пакет акцій, тоді як у чотирьох попередніх випадках на продаж пропонувалися міноритарні пакети, в разі купівлі яких ДТЕК на відміну від інших потенційних претендентів ставав мажоритарієм.

Реклама:

Учасники ринку називали серед можливих претендентів на покупку "Закарпаттяобленерго" чотирьох великих власників українських обленерго: VS Energy International, Костянтина Григоришина, Ігоря Коломойського та братів Суркісів.

Фонд держмайна в кінці минулого року повідомив, що участю в конкурсі цікавилося п'ять компаній, не називаючи їхні імена.

Найбільш очікуваним претендентом є VS Energy, яка вже контролює пакет акцій "Закарпаттяобленерго" у розмірі 10,53%.

З достатньою ймовірності серед учасників конкурсу може виявитися також група "Енергетичний стандарт" Григоришина, підконтрольна якій компанія "ЛЕО" намагалася скласти конкуренцію "ДТЕК" у боротьбі за держпакет акцій "Донецькобленерго".

Проведення конкурсу призначено на 20 січня 2012 року.

Початкова ціна пакета становить 135 млн гривень, крок її збільшення - 1,4 млн гривень.

Всього на конкурс виставлено 62 млн 301,621 тис акцій.

Стартова ціна в перерахунку на одну акцію становить 2,17 гривні, тоді як на "Українській біржі" вони котируються за курсом 1,2 грн.

Згідно з умовами конкурсу, затвердженого розпорядженням Кабінету міністрів від 2 листопада, учасник конкурсу з придбання акцій обленерго повинен три останніх роки або самостійно передавати та постачати електроенергію в обсязі, мінімум, 30% обсягів "Закарпаттяобленерго", або володіти енергопостачальною компанією з такими обсягами постачання і передачі.

Крім того, переможець повинен буде внести інвестиції в розмірі 5 млн гривень відповідно до концепції розвитку підприємства.

"Закарпаттяобленерго" експлуатує розподільні електричні мережі, розташовані на території Закарпатської області. Надає послуги з транспортування та постачання електроенергії.

НАК "Енергетична компанія України" належить 25% акцій "Закарпаттяобленерго", VS Energy International NV (Нідерланди) - 10,53% акцій АТ.

Чистий прибуток "Закарпаттяобленерго" в січні-вересні 2011 року зріс на 2,8% в порівнянні з аналогічним періодом 2010 року - до 6,97 млн гривень, а чистий дохід - на 24,9%, до 539,08 млн гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: