"Тольяттиазот": "Укрхімтрансаміак" саботує транзит аміаку

Четвер, 12 січня 2012, 12:09

Один з найбільших світових виробників аміаку компанія "Тольяттиазот" (Самарская область, Росія) вважає припинення транзиту свого аміаку державним підприємством "Укрхімтрансаміак" (Київ) по українській частині аміакопроводу "Тольятті - Горлівка - Одеса" саботажем.

Про це сказано в повідомленні "Тольяттиазоту", передають "Українські новини".

Російська компанія підкреслює, що припинення "Укрхімтрансаміаком" транзиту не може бути пояснено технологічними причинами.

За даними "Тольяттиазоту", потужність аміакопроводу "Тольятти - Горлівка - Одеса" розрахована на перекачування 340 тонн аміаку в годину.

Реклама:

Зараз по аміакопроводу качає аміак завод "Миундобрений" (Россош, Воронезька область, Росія) обсягом 120 тонн на годину й концерн "Стирол" (Горлівка, Донецька область) обсягом також 120 тонн на годину.

Таким чином, "Тольяттиазот" робить висновок, що потужності аміакопроводу технологічно дозволяють уже зараз перекачувати вироблений підприємством аміак обсягом по 100 тонн на годину.

"З огляду на наявність технологічної можливості для перекачування аміаку, виробленого "Тольяттиазотом", а також відсутність яких-небудь роз'яснень відключення тольяттінського заводу з боку "Укрхімтрансаміаку", "Тольяттиазот" розглядає дії української сторони як цілеспрямований саботаж", - сказано в повідомленні.

Компанія зазначає, що, оскільки збитки через зупинку несуть обидві сторони, у російської сторони є підстави припускати, що українська компанія діє в інтересах третіх осіб, зацікавлених у дестабілізації ситуації на тольяттінському заводі.

З 16 грудня "Укрхімтрансаміак" припинив транзит зробленого російським "Тольяттиазотом" аміаку.

"Тольяттиазот" почав роботу в 1979 році, є одним з найбільших у світі виробників аміаку, основні поставки своєї продукції здійснює за допомогою аміакопроводу "Тольятті - Горлівка - Одеса", при цьому веде будівництво глибоководного порту в Краснодарському краї з метою диверсифікувати логістику.

Підприємство контролюється його менеджментом на чолі з колишнім президентом компанії Володимиром Махлаєм (зараз посаду голови ради директорів обіймає його син Сергій Махлай).

"Укрхімтрансаміак" створений в 2001 році і є монополістом в Україні з транспортування рідкого аміаку по магістральних трубопроводах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: