Fitch закликав ЄЦБ активніше рятувати єврозону

Середа, 11 січня 2012, 18:24

Європейський Центробанк повинен посилити скуповування боргових паперів проблемних країн єврозони, щоб підтримати Італію і запобігти "катастрофічному" колапсу євро.

Так вважає керуючий директор рейтингового агентства Fitch Девід Райлі, передає Reuters.

Колапс євро буде мати руйнівні наслідки для світової економіки, і хоча Fitch вважає це крайнім сценарієм, не можна виключати, що Італії не вдасться вирішити боргові проблеми, сказав Райлі, виступаючи перед інвесторами.

"Кінець євро стане катастрофою. Євро - резервна валюта", - сказав Райлі.

Реклама:

"Важко повірити, що євро виживе, якщо Італії не вдасться побороти поточні проблеми", - додав Райлі.

За його словами, багато хто вважає, що Італія відіграє дуже важливу роль у політиці та економіці, щоб можна було допустити її провал, проте "хтось може посперечатися, сказавши, що вона в той же час занадто велика, щоб її рятувати".

Райлі закликав ЄЦБ збільшити скупку боргових паперів країн-боржниці регіону, таких як Італія, а також дозволити фонду порятунку єврозони запозичувати напряму в банку.

"Чи можна врятувати євро без активнішого залучення ЄЦБ? Відверто кажучи, думаю - ні", - сказав Райлі.

"Чому б ЄЦБ не вийти і не сказати: "Ми будемо стримувати процентні ставки" сказати: "Ми не допустимо зростання процентних ставок вище 7 відсотків" чи того рівня, який вони вважають межею? .. Чому б не зробити зі стабфонду єврозони банк, який позичатиме в ЄЦБ, і банку не доведеться виходити на ринки?"

У вівторок рейтингове агентство Fitch повідомило про погіршення економічного прогнозу для єврозони, додавши, що не планує знижувати вищий кредитний рейтинг Франції цього року, але може знизити рейтинги країн, що знаходяться на перегляді, на одну чи дві сходинки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: