Російський газ подорожчав для України до 416 доларів

Середа, 11 січня 2012, 15:02

Ціна на російський газ для України в першому кварталі 2012 року виросла до 416 доларів за тисячу кубометрів з 400 доларів в четвертому кварталі 2011 року.

Про це Reuters сказало джерело в українському уряді. "Ціна першого кварталу – 416 доларів. Це така ж цифра, як і в середньому в цьому році", - сказав співрозмовник.

У першому кварталі 2011 року Україна платила Росії 264 доларів за тисячу кубометрів газу. Відповідно до контракту 2009 року, ціна на російський газ для України визначається щокварталу залежно від зміни цін на мазут і газойль. Київ вважає цю схему несправедливою і вже майже два роки добивається перегляду контракту.

Україна з листопада 2011 року анонсує швидке підписання нової угоди з Росією, що знизило б ціни на газ - ключовий параметр бюджету країни, але Києву поки не вдається переконати сусідів переглянути контракт.

Крайнього терміну для перегляду угоди не існує, і російському "Газпрому" невигідно поспішати, отримуючи від України високу ціну за існуючим контрактом.

Київ же сподівається знизити ціну до 250 доларів за тисячу кубометрів.

"Газпром" обіцяє відновити переговори після 15 січня.

Міністр енергетики України Юрій Бойко сказав журналістам у середу, що Київ готовий до тривалих переговорів, однак має намір значно скоротити імпорт газу.

Реклама:

У 2011 році імпорт газу з РФ становив близько 40 мільярдів кубометрів.

Україна видобуває близько 20 мільярдів кубометрів газу на рік, а також, відповідно до контракту з Росією, зобов'язана щорічно викуповувати у "Газпрому" не менше 33 мільярдів кубометрів.

У разі невиконання цієї умови Київ буде виплачувати "Газпрому" штраф в розмірі від 150 до 300 відсотків вартості не викупленого палива.

Відмова від мінімального обсягу закупівель або його зменшення є одним з предметів переговорів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: