У "Газпромі" стурбовані через намір України знизити відбір газу

Середа, 11 січня 2012, 14:08

Російський газовий холдинг "Газпром" стурбований односторонніми заявами українських партнерів щодо зниження кількості відбору газу, що поставляється.

Про це заявив його голова Олексій Міллер у середу на зустрічі з президентом РФ Дмитром Медведєвим, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Газпром" турбують ті заяви, які прозвучали сьогодні про те, що Україна збирається відбирати значно менше газу, ніж передбачено контрактами", - сказав він.

Міллер підкреслив, що звучить цифра в 27 млрд кубометрів газу, тоді як у контракті записана сума в 52 млрд кубометрів газу щорічно.

Реклама:

Водночас, за його словами, українська сторона поки не висловила нові пропозиції Росії у газовому співробітництві, про які згадувалося в ході зустрічі президентів двох країн.

"На зустрічі з президентом України, де ми обговорювали різні питання і варіанти співпраці, і не тільки ішлося про якісь нові документи, а перш за все ішлося про нові великі проекти. Щось вдалося зробити або ситуація поки що не розвивається?", - поцікавився Медведєв у Міллера.

"Нічого істотно нового не відбулося", - відповів Міллер, додавши, що нові пропозиції з боку українських партнерів не надходили.

Як повідомлялося, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що Україна в 2012 році, згідно з поданою заявкою, планує закупити в Російській Федерації 27 млрд кубометрів природного газу.

Перед тим Бойко заявляв, що Україна має намір в 2012 році знизити споживання російського газу до 44-46 млрд кубометрів з 54 млрд кубометрів у 2011 році і 64 млрд кубометрів у 2010 році.

Україна видобуває близько 20 млрд кубометрів газу на рік, а також, згідно з десятирічним контрактом із Росією, зобов'язана щорічно викуповувати у російського "Газпрому" не менше 33 млрд кубометрів.

У разі невиконання цієї умови Київ буде виплачувати "Газпрому" штраф в розмірі 150-300% від вартості невикупленого палива.

Відмова від мінімального обсягу закупівель або його зменшення є одним із предметів переговорів, які Київ уже близько двох років безуспішно веде з Росією, сподіваючись у підсумку домогтися зниження ціни на паливо.

За оцінками Києва, в першому кварталі 2012 року ціна на паливо зросте до 485 доларів за тисячу кубометрів з нинішніх 400 доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: