Україна припинила транзит аміаку російського "Тольяттиазота"

Вівторок, 10 січня 2012, 15:46

Найбільший російський виробник аміаку "Тольяттиазот" (Тоаз) практично зупинив виробництво через припинення транспортування аміаку.

У компанії запевняють, що припинення транспортування викликана неправомірними діями з боку української державної компанії "Укртрансаміак".

Про це 10 січня повідомила прес-служба підприємства, пише російське видання "Ведомости".

Зараз, говорить прес-секретар "Тоаза" Ігор Башун, зупинено п'ять із семи агрегатів з виробництва аміаку, два працюють в режимі не повного завантаження – "просто спалюють газ".

Реклама:

"16 грудня держкомпанія "Укртрансаміак", у віданні якого перебуває українська сторона аміакопроводу "Тольятті-Одеса", без попередження і обґрунтування припинила прокачування аміаку, виробленого "Тоазом", - говориться в повідомленні заводу.

У "Тоаза" з "Укртрансаміаком" довгостроковий договір, каже Башун. За його словами, щорічно сторони підписують додаткові угоди, які визначають розмір і ціну прокачування аміаку на конкретний період.

У 2011 році, за словами Башунова, "Тоаз" поставив по аміакопроводу близько 1,7 млн ​​тонн аміаку. "З середини грудня "Укртрасаміак" не прокачав більше 120 000 тонн аміаку "Тоаза", пише видання.

Всі взяті на себе зобов'язання за домовленостями з українською стороною, включаючи своєчасну оплату за транспортування аміаку, "Тоаз" виконує в повному обсязі, стверджує Башун.

"Укртрансаміак" продовжує обслуговувати російське підприємство "Минудобрения", а також українських постачальників аміаку.

"В одеському порту простоюють великотоннажні танкери, які прибули за тольятінським аміаком. Збитки "Тоаза" через дії "Укртраснаміаку" становили понад півмільярда рублів, у ВАТ "Трансаммиак" (контролює російську ділянку аміакопроводу) - близько 50 млн руб, російські бюджети різних рівнів недоотримали понад 100 млн руб. Фінансові втрати самого "Укртрансаміаку" і українського бюджету на "Тоази" оцінюються в більш як 3,2 млн доларів", - підкреслює російське видання.

"Тольяттиазот" запевняє, що якщо найближчим часом транспортування аміаку не відновиться, підприємство буде змушене зупинити роботу заводу.

У прес-службі "Укртрансаміаку" відмовилися коментувати ситуацію по телефону або електронною поштою: там готові відповідати тільки на запитання, що надійшли по звичайній пошті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: